Infectiile tesuturilor gingivale sunt foarte comune, peste 50% din populatia globului fiind afectata la un moment dat. Una dintre aceste infectii este si gingivita necrotico ulcerativa, ce este acuta si urmareste doar gingiile, fara a implica alte tesuturi ale cavitatii. Acest tip de gingivita este cauzata, la fel ca multe alte versiuni ale bolii, de bacterii, ce nu au fost indepartate de pe suprafata dentara la momentul potrivit si care acum influenteaza in mod negativ sanatatea cavitatii bucale a pacientilor.
Gingivita necrotico ulcerativa
Aceasta afectiune este favorizata in special de fumat sau de dieta alimentara deficitatara si isi face simtita prezenta prin inrosirea gingiilor, care devin mult mai tensionate si dureroase, produc disconfort, sangereaza de la o simpla atingere, in timpul periajului sau al consumului de alimente, in timp ce pacientii resimt un gust neplacut un gura si capata o respiratie urat mirositoare.
Tratamentul gingivitei necrotico ulcerativa presupune indepartarea zonelor moarte, iar igiena orala joaca rolul de mediator al durerii. Acest tip de afectiuni sunt asociate adesea cu bolile sistemice, motiv pentru care si tratamentul poate include medicamente specifice. Daca ramane netratata, infectia se raspandeste cu usurinta, si distruge treptat periodontiul sau tesuturile vecine. Acest tip de afectiune poate fi mult mai periculoasa in special in randul celor care sufera de afectiuni ale sistemului imunitar.
Cu alte cuvinte, gingivita necrotico ulcerativa este o infectie gingivala dureroasa, iar diagnosticarea acesteia presupune un tablou clinic.
Tratamentul gingivitei necrotico ulcerative
Tratamentul impus presupune debridarea, adoptarea unei igiene orale corespunzatoare, folosirea atei dentare si a apei de gura in fiecare zi, interventii pentru sustinerea gingivala, iar atunci cand este nevoie se poate apela si la antibiotice. Fiind o afectiune ce apare in principal la persoanele care fumeaza sau cele aflate sub stres in mod continuu, este importanta evitarea pe cat posibil a acestor doua aspecte.
De asemenea, alimentatia pacientilor joaca in rol esential, astfel ca din dieta nu trebuie sa lipseasca fructele si legumele in nicio zi. In plus, lipsa somnului favorizeaza acest tip de gingivita, motiv pentru care odihna este foarte importanta.
Atunci cand simptomele apar subit, acestea pot fi urmate si de stari generale de disconfort sau febra. Pe langa durere, inflamatii si halena, pacientii se mai pot confrunta si cu salivatia extrema. Pot aparea si leziuni ale mucoasei bucale, insa in cazuri mai rar intalnite, insa si vorbitul sau masticatia alimentelor pot produce durere.