Gingivita reprezinta o afectiune intalnita in special in randul adultilor, dar si al copiilor, care se plang adesea de simptome precum gingii inflamate, dureroase, care produc disconfort si sangereaza in momentul efectuarii igienii orale. Din cauza faptului ca aceasta boala reprezinta prima etapa a parodontozei, o afectiune mult mai complicata ce are repercursiuni importante precum pierderea dintilor, este esential ca pacientii sa beneficieze de un tratament corespunzator al gingivitei inca din fazele incipiente, pentru ca cei mici sa nu fie supusi unor tratamente lungi si dificile.
Ce este gingivita?
Gingivita reprezinta o afectiune ce isi face aparitia din cauza acumularii la nivelul cavitatii bucale a resturilor alimentare si bacteriilor, care formeaza placa bacteriana. Aceasta trebuie indepartata periodic de pe suprafata dentara prin intermediul igienii orale, un periaj efectuat corespunzator si utilizarea atei dentare.
Care sunt cauzele gingivitei?
Fiind o afectiune specifica adultilor, dar si copiilor, gingivita prezinta numerosi factori de risc:
- Perierea necorespunzatoare a danturii
- Diferite afectiuni ale cavitatii bucale ce nu au fost tratate la timp
- Respiratia pe gura
- Modificari hormonale, ce in randul copiilor apar la pubertate
- Anumite medicamente
- Anumite afectiuni precum leucemie, sindromul Down, hemofilie etc.
De asemenea, la aceasta lista ar trebui sa se adauge si faptul ca gingivita este influentata si de genetica, iar daca parintii au suferit de parodontoza, exista sanse ridicate ca cel mic sa sufere si el. In asemenea cazuri este esentiala igiena orala riguroasa si controale stomatologice efectuate periodic.
Care sunt simptomele gingivitei la copii?
- Inflamatia gingivala
- Inrosirea gingiilor
- Sangerarea gingiilor
- Halena
- Retractia gingiilor
Cum se trateaza gingivita?
Pentru ca orice afectiune a cavitatii bucale sa fie tratata corespunzator, in primul rand este nevoie de diagnosticarea corecta a acesteia. Asadar, afectiunile gingivale pot fi identificate in mod corect de catre un periodontist, care va pregati planul de tratament corespunzator situatiei intalnite. Astfel, in cele mai multe dintre cazuri se efectueaza un detartraj, procedura ce are rolul inlaturarii tartrului, apoi se va efectua periajul profesional. Dupa aceste doua proceduri se inspecteaza sanatatea gingiilor si gradul la care a ajuns afectiunea, pentru ca mai apoi sa pregateasca tratamentul adecvat:
- Cu medicamentatia corespunzatore, antibiotice si antiinflamatoare, iar atunci cand infectiile nu sunt foarte avansate pot fi utilizate si unguente speciale
- Pentru a evita depunerile de tartru se poate apela la fluorizarea dentara
- Daca gingivita a ajuns intr-un stadiu avansat, poate fi nevoie de un tratament cu laser