Gingivita este o afectiune de tip parodontala foarte des intalnita la persoane de toate varstele, de la copii sau adulti la batrani. Reprezentand totusi fazele initiale ale parodontozei, gingivita este usor de tratat, fiind nevoie de cele mai multe ori de adoptarea unei igiene orale riguroase, pentru ca simptomele sa fie dispara. In schimb, gingivita poate fi de mai multe tipuri, avand manifestari diferite.
Ce este gingivita?
Aceasta afectiune presupune inflamarea gingiilor, fiind cauzata in majoritatea cazurilor de igiena orala precara, ce permite stocarea placii bacteriene la suprafata dentara. Cu toate ca rareori apare durerea, disconfortul este destul de comun, iar afectiunea poate evolua foarte repede.
Factori de risc
Pe langa igiena orala precara, gingivita mai poate fi favorizata si de obiceiurile pacientului: fumat, stres, lipsa vitaminei C din alimentatie, insa si din cauza danturii nealiniate corespunzator sau a lucrarilor protetice ce nu au fost adaptate corect.
Care sunt simptomele gingivitei?
Gingivita cronica este cauzata de acumularea de tartru, iar principalele semne ale acesteia sunt:
- Inrosirea si inflamatia gingivala
- Sangerarea gingiilor, in special in momentul periajului sau al consumului diferitelor alimente
- Halena
Cum se trateaza gingivita?
Tratamentul aferent gingivitei este unul usor de pus in practica, de cele mai multe ori fiind nevoie de indepartarea regulata a tartrului, la fiecare 4 luni, timp in care pacientii sa efectueze igiena orala corespunzatoare prin periaj efectuat zilnic, dimineata, seara, dar si dupa fiecare masa, precum si prin utilizarea atei dentare sau a apei de gura. In cazul in care este necesar, medicii pot recomanda pacientilor folosirea unei paste de dinti speciale pentru reducerea inflamatiilor gingivale.
Evolutie
Daca gingivita nu este tratata si ignorata de pacienti, in cele mai dificile cazuri se poate ajunge la parodontoza, o afectiune foarte complicata, tratata cu dificultate, care cauzeaza pierderea dintilor. Parodontoza poate fi tratata in mai multe moduri in functie de situatia prezenata, insa nu exista intotdeauna garantia ca afectiunea a fost indepartata. In majoritatea cazurilor aceasteia ii este doar stopata evolutia.
Gingivita hipertrofica
Acest tip de gingivita este cauzata de cele mai multe ori de administrarea anumitor medicamente, si se manifesta prin dezvoltarea masei gingivale. In schimb, gingivita hipertrofica este asociata adesea si cu modificarile hormonale specifice femeilor insarcinate, facandu-si simtita prezenta printr-o umflatura rosiatica localizata la nivelul radacinii dentare, care poate sangera cu usurinta, doar dupa o simpla atingere.