Ce este gingivita de sarcina?
Gingivita de sarcina reprezinta o versiune a cunoscutei afectiuni, specifica femeilor insarcinate. Aceasta presupune inflamatia gingivala, care isi face simtita prezenta in prima perioada a sarcinii, fiind cauzata de placa bacteriana ce nu a fost indepartata de la nivelul cavitatii bucale si care a iritat tesuturile gingivale. Gingiile devin mai tensionate, se inrosesc si pot sangera la un simplu periaj sau in momentul masticatiei alimentelor. Conform statisticilor, peste 50% dintre femeile insarcinate se intalnesc cu acest tip de gingivita, in special din cauza dereglarilor hormonale.
Simptomele gingivitei de sarcina
In cele mai multe dintre cazuri, inflamatiile gingivale isi fac simtita prezenta intre lunile a doua si a opta ale sarcinii, in timp ce simptomele variaza de la inrosirea gingiilor, la cele care sangereaza cu usurinta, pana la inflamatii. In schimb, daca se respecta igiena orala in mod corespunzator, in majoritatea situatiilor, gingiile revin la stadiul initial, dupa ce nasterea are loc, insa daca aceasta situatie nu se intampla, se recomanda apelarea la specialist.
In cazul acestei afectiuni, gingiile pastreaza cantitati importante de bacterii, care pot influenta in mod negativ sanatatea cavitatii bucale, afectand chiar si ligamentele sau oasele, formandu-se abcese dentare. Astfel, un simplu caz de gingivita poate pune in pericol sanatatea intregului organism, daca bacteriile ajung in sange.
In cazul prezentei gingivitei, femeile insarcinate secret un acid specific doar travaliului, astfel ca se poate ajunge chiar si la nasterea prematura. Gingivita de sarcina favorizeaza dezvoltarea tumorilor localizate la nivelul cavitatii, de tipul granuloamelor, iar acestea se indeparteaza doar pe cale chirurgicala.
Prevenirea gingivitei de sarcina
Cel mai bun tratament este prevenirea, deoarece nu implica dureri, disconfort sau costuri ridicate. Gingivita de sarcina nu presupune reguli foarte dificile de pus in practica, fiind necesara doar igiena orala efecutata corespunzator. Aceasta este recomandata tuturor pacientilor, deoarece pe aceasta cale se previn si o multime de alte afectiuni. Dupa fiecare masa se recomanda efectuarea periajului, dupa care, cu ajutorul atei dentare sa fie inlaturate toate resturile alimentare si bacteriile stocate intre dinti care nu pot fi indepartate printr-un simplu periaj.
In plus, controalele regulate ajuta la identificarea oricarei afectiuni inca din stadiile timpurii cand tratamentele sunt mai usor de pus in practica si mai putin costisitoare. Detartrajul si periajul profesional ar trebui efectuate cel putin o data pe an, deoarece cu ajutorul acestor proceduri se previn depunerile de tartru pe suprafata dentara.