Gingivita reprezinta una dintre cele mai comune afectiuni ale cavitatii bucale, peste 70% din populatia globului confruntandu-se cu aceasta problema de-a lungul vietii. De la tumefactii la inrosirea gingiilor, aceasta afectiune isi face simtita prezenta oferind mai multe semne, care, daca sunt identificate de catre pacient, trebuie sa apeleze neaparat la un medic stomatolog pentru a lua masurile corespunzatoare. In caz contrar, gingivita evolueaza si se poate transforma in parodontoza, o afectiune mult mai dificil de tratat.
Gingivita cronica tratament
La fel ca multe alte afectiuni ale cavitatii bucale, si gingivita poate fi de mai multe tipuri, una dintre cele mai comune fiind cea cronica. Gingivita este cauzata in principal de placa bacteriana stocata la suprafata gingiilor si a dintilor, care ar trebui indepartata prin periaj. Fazele initiale ale tratamentului impun apelarea la detartraj, periaj profesional, precum si inlaturarea tuturor lucrarilor efectuate la nivelul cavitatii ce ar putea aduce prejudicii, iar pacientii sa tina cont de importanta igienii orale.
De asemenea, acestia trebuie sa diferentieze gingia sanatoasa de cea nesanatoasa pentru a realiza cand este momentul potrivit pentru abordarea igienii orale mai riguroase.
Prevenirea gingivitei cronice
Gingivita cronica este o afectiune la fel de usor de prevenit, precum este de tratat. In primul rand este nevoie de evitarea cariilor prin intermediul periajului efectuat corespunzator, dar si prin utilizarea atei dentare. Daca placa bacteriana este tinuta departe, atunci si infectiile de la nivelul cavitatii bucale sunt evitate. Asadar, cele mai bune masuri sunt eliminarea tartrului, dar si remedierea tuturor problemelor de natura ortodontica, deoarece dintii strambi sau nealiniati corespunzator pot favoriza stocarea resturilor alimentare si a bacteriilor.
De asemenea, si alimentatia joaca un rol important in prevenirea afectiunilor dentare, deoarece organismul trebuie sa fie rezistent pentru a putea tine piept tuturor bacteriilor prezente. In ultimii ani s-a constatat ca cele mai multe afectiuni ale cavitatii pot fi evitate prin folosirea produselor ce contin fluor, dar si prin reducerea cantitatii de zaharuri consumate, alaturi de, bineinteles, igiena orala corespunzatoare. Ata dentara, dar si apa de gura joaca si ele un rol esential, motiv pentru care medicii recomanda utilizarea frecventa a acestora pentru evitarea mai multor probleme.
Pacientii care au lucrari protetice sau aparate dentare pot opta pentru dusuri bucale, deoarece prin acest mod se asigura un plus al igienizarii. De asemenea, dusul bucal este recomandat si in cazul pacientilor care sufera de inghesuiri dentare, deoarece periajul dentar nu este suficient pentru asigurarea sanatatii.