Ce este gingivita cronica?
In cazul in care igiena orala nu este efectuata in mod corespunzator, se pot dezvolta o multime de afectiuni atat la nivelul dintilor cat si al gingiilor, cele mai comune fiind cariile, dar si gingivita. Cea din urma poate fi de mai multe tipuri, iar gingivita cronica presupune inrosirea gingiilor, care nu mai sunt ferme, iar acestea devin inflamate, dureroase si sangereaza in momentul periajului sau masticatiei alimentelor.
Insa, la fel ca orice afectiune a cavitatii bucale, si gingivita cronica se poate trata prin metode simple, fara a fi nevoie de tratamente de durata si complexe. Primele simptome ale afectiunii sunt inrosirea gingiilor si sangerarea, iar daca semnele sunt ignorate, o data cu trecerea timpului pot progresa catre afectiuni periodontale, ce sunt mult mai dificile si care favorizeaza pierderea prematura a unuia sau mai multor dinti. Edentatia reprezinta un fenomen ce atrage mai multe probleme, fiind esentiala inlocuirea unui dinte prin intermediul lucrarilor protetice sau prin protejarea dintilor naturali.
Cauzele gingivitei cronice
La fel ca multe alte afectiuni ale cavitatii, si gingivita este cauzata de actiunea bacteriilor care ar fi trebuit inlaturate de pe suprafata dentara si gingivala prin intermediul efectuarii igienii orale in mod corespunzator. Bacteriile contin toxine care irita gingiile, din acest motiv avand loc si inflamatiile sau sangerarile.
Tratamentul gingivitei cronice
Din fericire insa, gingivita cronica se poate preveni si trata, daca pacientii adopta o igiena orala stricta. Tratamentul presupune inlaturarea placii bacteriene si a tartrului printr-o procedura numita detartraj, efectuata doar in cadrul cabinetului de stomatologie. In schimb, daca placa este indepartata zilnic prin periaj, tartrul nu se mai poate dezvolta. De asemenea, atunci cand sunt prezente lucrari protetice vechi, ce nu au mai fost adaptate, acestea pot favoriza retentia placii bacteriene care aduce prejudicii la nivelul cavitaii orale. Din aceste motive, medicii recomanda efectuarea periodica a controalelor pentru a putea identifica si inlatura orice afectiune prezenta inca din stadiile incipiente, cand tratamentele sunt mai usor de efectuat, iar costurile implicate sunt mai reduse.
In cazul in care tratamentul nu este aplicat in mod corespunzator, gingivita poate evolua catre parodontoza, care reprezinta unul din motivele principale ale pierderii dentare. Astfel, sanatatea cavitatii orale depinde de igiena aplicata de fiecare pacient in parte si modul in care acestia gestioneaza situatia intalnita. Igiena orala trebuie aplicata inca de la varste fragede, pentru ca cei mici sa fie obisnuiti cu mentinerea sanatatii si efectuarea corecta a periajului dentar.