Gingivita Cronica Microbiana
Gingivita cronica microbiana reprezinta tumefierea gingiei din cauza placii bacteriene care nu a fost indepartata de pe suprafata dentara. Aceasta afectiune se poate imparti in mai multe ramuri:
- Gingivita acuta – presupune ca evolutia sa fie mai rapida decat in celelalte cazuri
- Gingivita subacuta – simptomele sunt mai usoare, astfel ca pacientii nu sunt foarte afectati
- Gingivita cronica – evolutia afectiunii difera de la un caz la altul, fara a oferi simptome clare, astfel ca pacientii nu realizeaza prezenta acesteia
Simptomele pot fi diferite, pacientii semnaland adesea senzatia de disconfort la nivelul gingiilor, in momentul periajului sau al masticatiei alimentelor, precum si sensibilitatea atunci cand se consuma alimente reci sau fierbinti. In plus, se poate sesiza si senzatia de usturime ori sangerarea gingiilor. O gingie sanatoasa este de culoare roz si molcuta, in timp ce una afectata devine tensionata, rosiatica si lucioasa.
In schimb, in anumite situatii inflamatia variaza de la o ora la alta si poate avea consistente diferite, insa indiferent de caz, pacientii trebuie sa se prezinte la stomatolog pentru a urma un tratament corespunzator, in caz contrar gingivita cronica se poate extinde afectand o portiune mai mare a cavitatii bucale. Aceasta poate evolua cu timpul, motiv pentru care este esentiala inlaturarea acesteia cat mai devreme cu putinta, dar si a factorilor ce favorizeaza dezvoltarea acesteia printre care:
- Obturatiile efectuate necorespunzator sau care interactioneaza cu gingia in mod direct
- Obturatiile care, din diferite motive, favorizeaza acumularea si retentia placii bacteriene
- Cariile care sunt amplasate aproape de gingie
- Lucrari protetice (coroane sau punti dentare) care intra in contact direct cu gingia si o afecteaza din diferite motive
Cum se trateaza gingivita cronica microbiana?
In primul rand este nevoie de un periaj efectuat corespunzator. Gingivita poate fi indepartata chiar si prin abordarea unei igiene orale eficiente. Astfel, periajul trebuie sa dureze in jur de 3, 4 minute si sa aiba in vedere si curatarea zonelor din apropierea gingiei, deoarece acestea sunt adesea neglijate. In plus, este importanta utilizarea atei dentare pentru indepartarea resturilor alimentare si bacteriilor stocate interdentar.
O alta idee buna poate fi utilizarea unei periute electrice, care sunt mult mai eficiente decat cele obisnuite, ajutand la mentinerea sanatatii cavitatii bucale. In schimb, este esential ca pacientii sa nu omita schimbarea periodica a capurilor periutelor electrice, pentru ca acestea daca sunt folosite prea mult devin ineficiente.
De asemenea, alimentatia joaca un rol esential in mentinerea sanatatii cavitatii bucale, fiind recomandat consumul de fructe si legume proaspete si alimente, bogate in vitamine si calciu care ajuta la sustinerea oaselor si dintilor. Si sportul este recomandat indiferent de varsta, iar la capitolul de obiceiuri interzise trebuie amintit in primul rand fumatul, precum si consumul de alcool in cantitati ridicate sau adoptarea unei diete neechilibrate.
Pentru a preveni orice afectiune a cavitatii bucale trebuie ca pacientii sa acorde o importanta sporita igienii orale, astfel ca apa de gura nu trebuie omisa, unele dintre ele fiind antibacteriene, recomandate in cazul celor care sufera de gingivita cronica. In plus, apa de gura nu favorizeaza stocarea placii bacteriene pe suprafata dentara.