Gingivita Acuta
Ce este gingivita acuta?
Ginvita acuta reprezinta o ramura a unei afectiuni de tip periodontal, fiind prezenta atunci cand tesutul gingival se infecteaza, fiind afectate doar gingiile, nu si alte zone ale cavitatii bucale. In cazul in care ramane netratata, aceasta va evolua o data cu trecerea timpului, devenind periodontita, ce este mai dificil de tratat, implica costuri mai ridicate si produce mai multe prejudicii pacientilor.
Care sunt simptomele gingivitei acute?
Gingivita acuta apare din mai multe motive, existand si cativa factori ce favorizeaza dezvoltarea acesteia precum fumatul, consumul in cantitati excesive de bauturi alcoolice sau malnutritia. Fiind acuta, aceasta reprezinta o evolutie a simplei gingivite, care este cauzata in principal de igiena orala precara, ce permite stocarea resturilor alimentare si a bacteriilor la suprafata dentara. Daca nu sunt inlaturate, se formeaza placa bacteriana, care daca nici ea nu este indeparatata prin periaj, se va dezvolta tartrul, ce poate fi eliminat doar in cadrul cabinetului stomatologic printr-o procedura numita detartraj.
Pentru a trata gingivita acuta, este nevoie ca medicul sa furnizeze pacientului produse cu care sa efectueze igiena orala in mod corespunzator. Este important de stiut ca atunci cand ramane netratata, se va ajunge in cele din urma la distrugerea periodontiului, insa si la afectarea obrajilor, oaselor sau buzelor. Gingivita acuta reprezinta un pericol major in special in randul celor care prezinta deficiente imunologice.
Cu alte cuvinte, gingivita acuta reprezinta o afectiune ce produce durere si disconfort, localizate la nivelul gingiilor si apare in special in randul persoanelor care fumeaza si care sunt supusi stresului. Alte cauze pot fi considerate lipsa somnului si dietele necorespunzatoare. Atunci cand aceasta afectiune apare, pacientii pot resimti o stare generala de disconfort, precum si febra sau senzatia de voma. Pe masura evolutiei, apare si durerea puternica, halena sau gust neplacut in gura. De asemenea, in cazurile mai speciale, unii pacienti pot avea dificultati in deglutie, deoarece provoaca uneori durere, dar si in momentul vorbirii.
Cum se trateaza gingivita acuta?
Tratarea gingivitei acute se poate face in doua moduri, fie pe cale manuala, fie cu ultrasunete, iar in functie de procedura aleasa, tratamentul se va efectua in mai multe etape. Cu toate acestea, in primul rand este nevoie de efectuarea igienii orale, dupa care, gura trebuie clatita la intervale stabilite de medic cu o cana cu apa in care se amesteca o lingura de sare, dar si alte substante speciale precum peroxid de hidrogen, in anumite concentratii.
In primul rand trebuie sa se adopte o igiena orala corespunzatoare, precum si o alimentatie sanatoasa, consumul unei cantitati potrivite de lichide, evitarea efortului fizic, iar in cazul in care este nevoie sa se apeleze la medicamente pentru calmarea durerilor. Daca este nevoie, se administreaza si antibiotice, care in scurt timp ar trebui sa amelioreze toate simptomele resimtite de pacienti. In situatiile in care in urma efectuarii tuturor acestor pasi, afectiunea inca este prezenta, atunci se apeleaza la solutii chirurgicale de indepartare a gingivitei acute.