Gingivita acuta ulcerativa este cauza de microbii si resturile alimentare ce formeaza placa bacteriana, care are capacitatea de distrugere subita a tesuturilor moi. Desi gingivita este recunoscuta drept o afectiune usor de remediat, aceasta are diferite forme, unele mai mult sau mai putin dificile.
Ce este gingivita acuta ulcerativa
In schimb, gingivita acuta ulcerativa nu este foarte comuna, existand insa anumiti pacienti ce pot prezenta diferiti factori de risc precum igiena orala efectuata necorespunzator, stres, deficiente hormonale, tutun, consumul de bauturi alcoolice in cantitati ridicate, dieta alimentara deficitara sau afectiuni ce influenteaza in mod negativ imunitatea organismului. Cu toate ca principalul motiv al dezvoltarii gingivitei acute ulcerative sunt bacteriile, tratamentul acesteia este usor de urmat.
Aceasta afectiune isi face simtita prezenta prin mai multe semne, printre care sangerarea survenita in momentul periajului sau al masticatiei anumitor alimente, gust neplacut in gura, respiratie urat mirositoare, dureri gingivale, existenta unor spatii intre gingii si dinti, iar cazurile mai avansate pacientii pot semnala febra sau o stare generala de disconfort. Gingivita poate fi identificata doar printr-o examniare orala efectuata de catre specialist, insa pentru a identifica posibile pierderi osoase, pacientii trebuie sa efectueze una sau mai multe radiografii.
Cum se trateaza gingivita acuta ulcerativa?
Pentru tratarea oricarui tip de gingivita, in primul rand este nevoie de adoptarea unei igiene orale mai riguroase, pentru ca toate bacteriile si resturile alimentare prezente din cavitatea bucala sa fie indepartate. In cazul in care apare durerea, aceste proceduri efectuate in cadrul cabinetului stomatologic pot fi urmate sub anestezie. Ulterior se vor inlatura toate suprafetele moarte ale gingiilor, folosindu-se tehnici obisnuite, detartraj, periaj profesional, chiurtej subgingival etc.
Gingivita acuta ulcerativa poate fi remediata si prin intermediul administrarii antibioticelor, cel mai des folosit fiind folosita penicilina, iar in cazurile mai dificile, se poate creste doza administrata. Dupa ce se trateaza aceasta afectiune, semnele acesteia raman, si anume spatii intre gingii si dantura, ce pot favoriza reaparitia bolii, fiind un spatiu ideal pentru stocarea bacteriilor. Pe langa faptul ca sunt inestetice, acestea trebuie acoperite cu ajutorul procedurilor chirurgicale specifice afectiunilor parodontale, pentru reconstructia gingiilor.
Pacientii trebuie sa cunoasca cum se efectueaza igiena orala in mod corespunzator, prin periaj zilnic, dimineata, seara dar si dupa masa, precum si utilizarea atei dentare sau a apei de gura. De asemenea, se recomanda evitarea factorilor de risc, precum fumatul, consumul de bauturi alcoolice in cantitati importante, stres, alimentatie deficitara etc.