Gingie Inflamata si Dureroasa
Peste 80% din populatia globului a suferit la un moment dat din cauza gingiilor inflamate, fiind o afectiune foarte comuna. Acestea se manifesta prin modificarea culorii, devenind rositatice (o gingie sanatoasa este roz), tumefactia zonei sau sangerari gingivale.
Inflamatia gingivala este cauzata in principal de resturile alimentare si bacteriile ce formeaza placa bacteriana si care nu se indeparteaza de pe suprafata dentara prin periaj. Ulterior, placa bacteriana se transforma in tartru, care nu poate fi indepartat de pacient printr-un simplu periaj, ce este nevoie de o procedura numita detartraj, efectuata in cadrul cabinetului stomatologic.
De asemenea, gingiile inflamate si dureroare pot aparea din cauza unor aspecte precum: dezechilibre hormonale, anumite afectiuni (diabet, leucemie, cancer), insa chiar si din cauza fumatului sau consumului de bauturi alcoolice in cantitati ridicate. Asadar, in cazul in care o persoana sufera de inflamatii gingivale, in ciuda faptului ca igiena orala este efectuata corespunzator, atunci inseamna ca exista o problema mai complicata ce trebuie identificata in scurt timp de catre un dentist.
Cum se previn gingiile inflamate si dureroase?
Bineinteles ca cea mai buna modalitate de prevenire este adoptarea unei igiene orale corecta pentru asigurarea sanatatii cavitatii bucale. Periajul dintilor trebuie sa dureze 3, 4 minute, nu mai mult, deoarece periajul excesiv poate aduce leziuni la nivelul gingiilor. Dupa care este esentiala utilizarea atei dentare deoarece aceasta poate indeparta placa bacteriana stocata in spatiile interdentare, unde periuta de dinti nu poate patrunde. In plus, placa bacteriana poate sa deterioreze chiar si smaltul.
De asemenea, gingiile inflamate si dureroase pot fi prevenite prin controale periodice efectuate la stomatolog la fiecare 6 luni, deoarece astfel poate fi identificata orice afectiune inca din fazele incipiente, cand tratamentele aferente sunt mai usor de pus in practica si implica costuri mai scazute.
Care sunt semnele gingivitei?
Inflamatia gingivala poate fi unul din simptomele gingivitei, alaturi de inrosirea gingiei, sangerari gingivale in momentul periajului sau consumului de alimente, precum si retractia gingivala (fenomen aparut in special din cauza inaintarii in varsta) sau ale leziuni prezente la nivelul gingiilor. Durerea isi face aparitia doar atunci cand afectiunea ajunge intr-un stadiu mai avansat, motiv pentru care multi dintre noi nu dam importanta sau nu observam simptomele.
Insa, daca afectiunile gingiei nu sunt tratate, in timp se dezvolta, simptomele devenind din ce in ce mai periculoase si se poate ajunge la boli de tip parodontale, care sunt mult mai dificil de tratat sau chiar la extractia dentara. Retractia gingivala presupune expunerea radacinilor dintilor, creandu-se un spatiu in care este favorizata stocarea bacteriilor, astfel ca exista sanse mai ridicate de dezvoltare a parodontozei.
Astfel, exista mai multe tipuri de pacienti care trebuie sa fie mult mai atenti cu privire la inflamatia gingiilor, printre care: cei care fumeaza, cei care au diabet, femeile insarcinate sau cei care prezinta cazuri similare in familie. De asemenea, trebuie mentionat si ca anumite medicamente pot favoriza inflamatiile sau sangerarile gingivale, astfel ca se recomanda efectuarea unor controale regulate, de doua ori pe an, la stomatolog pentru a preveni si a trata timpuriu orice afectiune depistata.