Molarii de minte reprezinta ultimii dinti ce erup pe arcada, insa buna dezvoltare a acestora este influentata de spatiul disponibil pe arcada, care difera de la un pacient la altul. Din acest motiv, in majoritatea cazurilor, aceste masele cresc defectuos sau produc disconfort pacientilor in momentul dezvoltarii. Molarii de minte incep sa se dezvolte in perioada 17-30 de ani, insa exista si cazuri in care nu apar niciodata.
Pe toata durata dezvoltarii, maseaua este acoperita de catre gingie, motiv pentru care se va crea un spatiu intre cele doua. Astfel, infectiile si afectiunile sunt foarte comune in aceasta perioada, deoarece gingiile sunt mult mai expuse, iar bacteriile si resturile pot patrunde cu usurinta in acele zone. Asadar, chiar si vorbirea sau masticatia alimentelor pot insemna un chin pe durata dezvoltarii maselei de minte, in timp ce gingiile se inrosesc, devin umflate si dureroase.
De asemenea, din cauza durerilor dar si a modului de dezvoltare, igiena molarilor de minte se efectueaza cu dificultate, astfel ca infectiile sunt mult mai comune. In cazurile mai complicate, alimentele nu pot fi mestecate corespunzator, gingiile se suprainfecteaza, aparand si puroiul, iar tratamentele aplicate la stomatolog sunt dificile de urmat, din cauza faptului ca molarii de minte sunt pozitionati incomod.
Inflamatia gingiei ce acopera molarul de minte aflat in dezvoltare, poarta numele de pericoronarita, si din nefericire, cei mai multi dintre oameni sunt afectati.
Tratamentul adecvat
Tratamentul adecvat este usor de pus in practica, deoarece nu este unul complicat, fiind nevoie de inlaturarea resturilor alimentare stocate la nivelul gingiilor, dupa care sa se aplice substante antiseptice. Dupa dezinfectare, medicii pot efectua o incizie de mici dimensiuni la nivelul gingiei, care sa permita dintelui sa se dezvolte mai usor. De asemenea, o alta solutie la care apeleaza din ce in ce mai multi oamei este extractia molarilor de minte atunci cand acestia dau primele semne de dezvoltare, in ciuda faptului ca inca sunt inclusi sau semi inclusi in gingie.
Recomandari
Se recomanda ca la primele semne ale dezvoltarii molarului de minte, pacienti sa acorde o atentie sporita igienizarii zonei. De asemenea, in cazul in care resturile alimentare raman stocate subgingival, gura trebuie sa fie clatita mai intens. Igiena orala nu trebuie omisa in ciuda prezentei inflamatiilor, iar ca apa de gura, cea mai recomandata este cea ce are in componenta substante antibacteriene, precum clorhexidina. Important este ca gingia ce acopera molarul de minte sa nu fie lezata in timpul periajului sau al masticatiei alimentelor.