Nu toata lumea este multumita de felul in care se prezinta dintii lor, motiv pentru care in ziua de azi se cauta tot felul de solutii pentru corectarea acestui aspect. Unele dintre cele mai potrivite optiuni sunt fatetele dentare, care pot imbunatati modul in care se prezinta cavitatea bucala, incepand cu inchiderea spatiilor inestetice, mascarea nuantelor nesatisfacatoare sau formelor nepotrivite ale dintilor. Unele dintre cele mai populare tipuri de fatete dentare sunt cele din portelan, deoarece acest material propune o multime de avantaje fata de contracandidatii sai.
Fatele dentare reprezinta cea mai buna alternativa la lucrarile protetice de tipul coroanelor dentare, fiind vorba despre niste piese foarte subtiri din portelan, care se cimenteaza la partea frontala a danturii. De cele mai multe ori este nevoie de slefuirea unei cantitati reduse de tesut dentar, pentru ca acestea sa poata adera la suprafata dentara, insa in cazurile in care este nevoie de slefuiri mai excesive, aceste proceduri pot aduce prejudii dintilor.
Pentru confectionarea fatetelor dentare ceramice, este nevoie de efectuarea unei amprente a dintilor, pe baza careia tehnicianul dentar confectioneaza lucrarea.
Care sunt avantajele fatetelor din portelan?
Aceste fatete sunt foarte populare si ajuta la obtinerea zambetului mult dorit. Avantajul portelanului este ca nu isi modifica culoarea o data cu trecerea timpului, fiind destinate celor care vor sa isi pastreze acelasi zambet pentru o buna perioada de timp. De asemenea, aceste fatete sunt foarte rezistente, durata de viata fiind estimata la circa 15 ani. In plus, este nevoie doar de doua programari pentru confectionarea si aplicarea acestora, un total de 120 de minute. Nu sunt implicate costuri pentru intretinerea acestora, fiind nevoie doar de efectuarea periajului si mentinerea igienii orale in mod corespunzator.
Care sunt dezavantajele fatetelor din portelan?
O data aplicate, aceste fatete nu isi pot modifica culoarea, motiv pentru care este esentiala alegerea nuantei potrivite inca de la bun inceput. De asemenea, uneori poate fi nevoie de numeroase ajustari pana cand pacientii sa se simta cu adevarat multumiti, insa aceasta situatie este intalnita in cazul tuturor fatetelor dentare. In schimb, se poate impune necesitatea slefuirii unei cantitati importante de tesut dentar, procedura care poate aduce prejudicii iremediabile la nivelul cavitatii, iar dintii devin din ce in ce mai sensibili. In plus, exista posibilitate ca vorbirea si masticatia sa fie influentate in mod negativ. Fatele dentare nu sunt recomandate pacientilor care sufera de bruxism, deoarece acestea se pot deteriora, iar repararea fatetelor reprezinta un proces dificil de efectuat si implica costuri ridicate.