Fatetare Dentara
Fatetarea dentara presupune aplicarea unor carapace foarte subtiri, confectionate din diferite materiale, care au rolul de a imita aspectul danturii naturale. Acestea se ataseaza la partea frontala a dintilor prin intermediul unor adezivi speciali, iar prin intermediul lor, pacientii vor beneficia de un aspect mult mai placut, fiind mascati dintii ce prezinta anumite defecte, precum forme inestetice, ciobituri, inghesuiri, spatieri si multe altele. Aceste fatete pot fi confectionate din diferite materiale, fiecare avand propriile avantaje si dezavantaje, iar in functie de necesitati, preferinte si sfaturile medicilor, pacientii vor alege varianta cea mai potrivita.
Fatele dentare cele mai intalnite sunt cele din portelan, ceramica presata sau rasini compozite. Cele din portelan sunt folosite adesea deoarece propun o estetica perfecta, transparenta si culoarea acestui material fiind similara cu cele ale dintilor naturali. De asemenea, portelanul nu isi modifica nuanta o data cu trecerea timpului, chiar daca sunt consumate alimente care pateaza dintii precum ceaiul negru, vinul rosu sau cafeaua si nici nu aduce prejudicii la nivelul gingiilor.
Ce presupune fatetarea dentara?
In majoritatea cazurilor fatetarea dentara este efectuata in decursul a doua sedinte la stomatolog. In cazul in care este nevoie, medicul va slefui dintii pentru a-i pregati de aplicarea fatetelor, dupa care se efectueaza amprentarea. Conform amprentei se confectioneaza fatetele, urmand ca specialistul sa consilieze pacientul cu privire la culoarea cea mai potrivita a fatetelor. In cadrul celei de a doua sedinte se vor atasata fatetele, iar in cazul in care este nevoie, acestea se ajusteaza. Dupa ce se asigura faptul ca sunt potrivite perfect, urmeaza procesul definitiv de cimentare.
Se pot repara fatelele dentare?
In cele mai multe dintre cazuri, acestea nu pot fi reparate, motiv pentru care este important ca pacientii sa tina cont de recomandarile medicilor: trebuie evitata muscarea acadelelor sau unghiilor, precum si mestecarea alimentelor reci si tari, deoarece aceste obiceiuri pot aduce prejudicii serioase fatetelor. In cazul in care pacientii au tendinta de a scrasni dintii in timpul somnului, acestora li se va furniza o gutiera speciala pentru protectia impotriva presiunilor exercitate. Gutierele sunt confectionate adesea din plasic si au rolul de a prelungi durata de viata a fatetelor.
Cand stiu ca pot opta pentru fatetarea dentara?
Fatetarea dentara poate fi urmata de aproape toti pacientii care nu sunt multumiti de modul in care se prezinta dintii acestora. Astfel atunci cand exista:
- Spatieri dentare inestetice
- Fracturi sau fisuri ale dintilor survenite in urma unor accidente
- Variatii inestetice ale nuantei dintilor
- Eroziuni ale smaltului
- Dantura stramba si aliniata necorespunzator
- Obturatii de dimensiuni mari care sunt inestetice
- Dinti prea scurti
Cand nu este indicata fatetarea dentara?
- Atunci cand pacientii au obiceiuri ce pot afecta integritatea fatetelor
- Atunci cand cantitatea smaltului nu este suficienta, deoarece fatetele se cimenteaza doar pe smalt
- Atunci cand exista afectiuni de tip parodontal, deoarece fatetele sunt aplicate doar in cazul danturii sanatoase
- Atunci cand pacientii nu respecta igiena orala
- Atunci cand pacientii prezinta ocluzii mari
- Atunci cand structura dintilor nu permite acest lucru