Extractiile dentare reprezenta unele dintre cele mai intalnite interventii ale stomatologiei, care presupun indepartarea unui dinte, din diferite motive. Cu toate ca este una dintre cele mai usor de realizat proceduri ale chirurgiei stomatologice, extractia dentara propune mai multe riscuri post operatorii, fiind nevoie ca pacientii sa tina cont de toate sfaturile medicilor. De asemenea, interventia poate fi mai riscanta pentru femeile aflate in timpul menstruatiei, astfel incat este absolut necesar ca acestea sa comunice medicilor acest aspect daca este cazul.
Cu toate acestea, extractia dentara este efectuata la fel ca in celelalte cazuri, fiind nevoie de anestezierea locala, dupa care, prin intermediul unui instrument numit elevator, dintele sa fie prins si extras cu usurinta.
Riscul hemoragiei
In multe cazuri, complicatiile postoperatorii dupa ce au avut loc interventii chirurgicale la nivelul cavitatii pot fi serioase, motiv pentru care este esential ca medicii sa acorde o atentie sporita, in special in randul femeilor aflate la menstruatie.
In majoritatea cazurilor, dupa extractia dentara, sangerarea se opreste in scurt timp, intre 5 si 15 minute, dupa ce se formeaza un cheag. In schimb, exista situatii mai dificile, cand sangerarea revine la cateva ore sau cateva zile dupa extractie, fiind necesara interventia medicului.
Exista mai multi factori ce favorizeaza hemoragia ulterioara interventiei, care pot fi de natura locala, si anume nerespectarea tuturor sfaturilor oferite de catre medic sau de natura generala, aici fiind incluse mai multe elemente precum: lipsa unor vitamine din organism, diferite infectii, anumite tipuri de hepatita, diferite alergii, menstruatia, afectiuni sanguine, hipertensiune arteriala etc.
Alveolita postextractionala
Aceasta reprezinta o inflamatie a osului alveolar, fiind afectat superficial si peretele structurii. Elementele care favorizeaza alveolita sunt: extractiile dentare mai complicate, care aduc leziuni la nivelul mucoasei si al peretilor, alte infectii care erau prezente si nu au fost identificate, precum si prezenta unor fragmente la nivelul alveolei, care ar fi trebuit inlaturate.
Alveolita isi face simtita prezenta odata cu durerea, in cele mai multe dintre cazuri la aproximativ 3 zile dupa ce a avut loc extractia dentara, este intensa si nu dispare doar prin intermediul unor analgezice comune. De asemenea, pacientul se simte foarte rau, avand febra, frisoane, ganglioni mariti si durerosi.
Atunci cand apar aceste hemoragii dupa extractii dentare in randul femeilor aflate la menstruatie, este nevoie ca acestea sa apeleze la medicul care a efectuat procedura, deoarece riscurile nu apar neaparat din cauza modului in care s-a intervenit.