Tehnologia evolueaza pe zi ce trece in domeniul stomatologiei, astfel ca orice afectiune poate fi remediata in scurt timp, fara a provoca durere pacientilor. Una dintre cele mai moderne tehnologii este laserul, care, cu toate ca a fost introdus pe piata in urma cu multi ani, astazi medicii lucreaza cu cea mai buna versiune a sa. Prin intermediul laserului pot fi efectuate numeroase tratamente, chiar si sa se trateze carii, fiind o alternativa buna pentru persoanele care sunt speriate de sunetele produse de instrumentele stomatologice.
Avantajele laserului
De asemenea, prin intermediul laserului se pot efectua si extractii dentare, fara a mai fi nevoie de anestezie. Undele laserului au capacitatea de a produce anumite efecte care perforeaza o zona specifica, fara a produce durere, zona fiind amortita in mod natural. Cu toate ca initial laserul era utilizat doar pentru anumite proceduri, in ziua de azi pot fi efectuate implanturi dentare, curatarea cariilor, detartraj, tratamente endodontice, precum si alte interventii mai complicate.
Chiar si atunci cand se trateaza cariile, laserul este mai potrivit decat metodele clasice. Acesta este destinat atat gingiilor, cat si dintilor, nu produc leziuni la nivelul acestora, iar cariile sunt remediate intr-un minut, urmand ca dintele sa mai fie obturat si atat. In plus, laserul impune o interventie mai curata, care nu produce durere si nu are efecte secundare, fara a mai fi nevoie de polizor sau alte ustensile, care trezesc frica in randul copiilor sau a adultilor.
Fara riscuri
In orice procedura in care se foloseste laserul, de la extractii dentare, la tratarea cariilor, este nevoie ca pacientii sa poarte ochelari speciali de protectie, in rest nu exista contraindicatii. Fiecare interventie este mult mai scurta decat in cazul metodei traditionale, iar riscul aparitiei infectiilor este eliminat.
Medicii recomanda utilizarea laserului deoarece propune numeroase avantaje, fiind un instrument care face mai multe lucruri deoadata, precum anestezie, coagularea sanguina, perforarea locurilor necesare, totul fara ca pacientul sa simta nimic. Initial laserul era utilizat la albirea dentara, insa de-a lungul timpului a inceput sa fie folosit si pentru detartaj, tratarea cariilor sau indepartarea gingiilor in exces.
Costuri
In schimb, pentru toate aceste avantaje, exista si un dezavantaj, foarte important pentru cei mai multi dintre pacienti, si anume costurile implicate. In functie de procedura, costurile pot fi chiar duble, insa unii pacienti pun aspect pe confort si sanatate mai mult. Spre exemplu, cariile situate in apropierea gingiilor, pot crea durere pacientilor prin interventia traditionala, insa prin intermediul laserului, acest risc este eliminat.