Extractie Radacina Masea
Radacina unei masele poate avea dimensiuni diferite, iar din mai multe motive, acestea se pot deteriora in momentulextractiei dentare, formand asa numitele resturi radiculare. Acestea mai pot aparea si din cauza unor accidente sau carii de dimensiuni considerabile care au favorizat distrugerile dentare. Resturile radiculare sunt blocate in osul alveolar si este important ca acestea sa fie descoperite si indepartate de catre medic pentru a nu aduce complicatii. Pentru a fi identificate, este nevoie ca pacientii sa efectueze radiografii, pe care specialistii sa le analizeze cu atentie, urmand apoi dispunerea pregatirilor in vederea efectuarii tratamentului adecvat.
Cu toate acestea, radacina unei masele poate fi vindecata pe care naturala, fara a mai fi nevoie de tratamente chirurgicale:
- In situatia in care fragmentele radacinii sunt de mici dimensiuni, astfel incat nu afecteaza organismul in niciun mod
- In situatia in care fragmentele sunt amplasate in adancimea osului
- In situatia in care in urma analizei uneo radiografii se constata ca nu pot aparea infectii
- In situatia in care este nevoie de sacrificarea unei importante sectiuni pentru ca medicul sa aiba acces la resturile radacinii
- In situatia in care aceasta interventie poate produce prejudicii importante
Astfel, in aceste situatii medicii sunt nevoiti sa analizeze atent evolutia cazului prezentat de pacient, iar in situatia in care apar complicatii, acestia trebuie sa intervina. Extractia radacinii unei masele presupune o interventie chirurgicala usor de efectuat, care nu implica complicatii viitoare precum, insa in cazuri rare apar infectii, dureri, disconfort sau iritatii. Profesionalismul si buna pregatire a medicului isi spun cuvantul deoarece acesta trebuie sa decida care sunt situatiile in care este necesar sa intervina si cele in care sa recomande o alta cale de tratare.
Extractia resturilor de radacina presupune crearea unui spatiu suficient, prin intermediul unei incizii la nivelul gingiei sau in alte situatii a osului, insa cea din urma este efectuata atunci cand resturile au patruns in os. Dupa ce este creat spatiul adecvat, urmeaza extractia, procedura fiind efectuata cu maxima atentie pentru ca resturile sa nu fie imprastiate.
In alte cazuri, extractia radacinii unei masele poate fi efectuata si prin alte modalitati, insa doar in cazuri speciale. Se apeleaza la un cleste special atunci cand radacina mai are fragmente ale dintelui sau la elevator in cazul in care fragmentele radacinii sunt vizibile.
La fel ca toate celelalte proceduri stomatologice efectuate in ziua de azi, nici extractia radacinei de masea nu produce durere, deoarece pacientul este anesteziat, iar acesta se va simti confortabil pe toata durata procedurii.
Dupa ce este indepartata radacina, rana creata sub lambou (spatiul prin care se creeaza acces la radacina) trebuie curatata, dupa care are loc o sutura pentru incetarea sangerarii. Ulterior se va aplica un tampon pentru a preveni sangerarea ulterioara, iar ultima etapa marcheaza momentul inlaturarii firelor suturii, cateva zile mai tarziu. Cu alte cuvinte, extractia radacinei unei masele impune pacientului respectarea acelorasi reguli ca in cazul extractiei dentare, fiind esentiala evitarea sangerarii. Dupa interventie exista posibilitatea de a aparea inflamatii si disconfort, insa acestea reprezinta un fenoment obisnuit si se combat prin intermediul medicamentatiei puse la dispozitie de medic.