Extractia nervului unei masele reprezinta o interventie foarte comuna a stomatologiei, ce este recomandata in anumite situatii. Procedura nu este dureroasa, datorita faptului ca se foloseste anestezia, astfel ca pacientii se pot simti confortabil in tot acest timp.
Care sunt etapale extractiei nervului?
In primul rand este nevoie de efectuare unei radiografii pentru ca medicul sa analizeze forma si structura radacinilor si identificarea posibilelor infectii in zona osoasa. Ulterior, se apeleaza la anestezia locala, insa acest pas nu este necesar intotdeauna, deoarece in multe dintre situatii nervii pot fi morti deja, in schimb ajuta la relaxarea pacientului.
Este important ca zona respectiva sa nu fie umeda, motiv pentru care se aplica o foaie speciala pentru izolarea dintelui respectiv, dupa care se creeaza spatiul necesar pentru a ajunge catre nerv. Pulpa dentara, bacteriile si tesutul distrus trebuie inlaturate, dupa care se curata canalele dintelui pentru ca medicul sa se asigure ca acestea sunt igienizate.
Dupa curatarea completa a dintelui, acesta va fi sigilat, insa anumiti specialisti opereaza diferit, si anume: nu aplica direct plomba finala, ci una provizorie, urmand ca dupa cateva zile sa o aplice pe cea finala, pentru a se asigura ca in acest timp nu au aparut infectii.
Este dureroasa extractia nervului?
La fel ca orice alta interventie din domeniul stomatologiei, nu mai exista durere, deoarece in ziua de azi se foloseste anestezia, care este foarte eficienta.
Dupa ce s-a extras nervul, exista posibilitatea ca pacientii sa sesizeze un disconfort sau o sensibilitate crescuta in zona respectiva, insa acest fenomen este remediat prin intermediul administrarii medicamentelor puse la dispozitie de catre specialist. Cei mai multi dintre pacienti pot reveni la activitatile de zi cu zi incepand cu ziua urmatoare. In perioada de pana la aplicarea plombei finale, se recomanda evitarea utilizarii dintelui respectiv, deoarece fracturile si infectiile sunt favorizate in cazul acestora. Pentru evitarea acestor tipuri de probleme, medicii recomanda efectuarea igienii orale, prin periaj de mai multe ori pe zi si utilizarea atei dentare dupa fiecare masa.
Care sunt complicatiile?
Cu toate ca in ziua de azi interventiile sunt foarte sigure, exista si cazuri in care pot aparea efecte secundare din mai multe motive precum:
- Curatarea necorespunzatoare a canalelor
- Neidentificarea tuturor canalelor
- Existenta unor crapaturi ce nu au fost identificate
- Alegerea tratamentului necorespunzator ce permite aparitia si dezvoltarea bacteriilor
- Deteriorarea obturatiei o data cu trecerea timpului, situatie ce favorizeaza aparitia bacteriilor