Molarii de minte sunt recunoscuti pentru faptul ca ne pot da batai de cap atunci cand se dezvolta, afectand nu numai tesuturile gingivale, ci si dintii apropiati. Astfel, dezvoltarea molarilor de minte isi facc simtita prezenta de cele mai multe ori prin aparitia durerii. Pe langa durere, maselele de minte pot influenta in mod negativ buna functionare a cavitatii bucale, motiv pentru care medicii recomanda extractia acestora ori de cate ori este necesar.
Complicatiile maselelor de minte
Cu toate ca acestea se dezvolta ultimele la nivelul arcadelor, de cele mai multe ori in perioada 17-25 de ani, maselele de minte nu se diferentiaza de restul danturii, iar atunci cand se dezvolta corect si complet, acestea capata aceleasi functii. Insa, de cele mai multe ori acestea nu erup in mod corespunzator astfel ca aduc mai multe complicatii. Uneori, pot ramane integrate in tesutul gingival, care se inflameaza si poate deveni un focar de infectie, insa medicii sunt cei ce decid care este cea mai buna modalitate de tratament sau daca este nevoie de o extractie. De asemenea, pot aparea cariile, care in asemenea cazuri sunt mai greu de tratat, din cauza faptului ca este dificila lucrarea asupra lor.
Daca nu sunt tratate la timp, cariile produc durere si pot aparea chiar si probleme in momentul masticatiei alimentelor. Daca molarii infectati nu sunt indepartati, atunci se favorizeaza dezvoltarea afectiunilor gingivale, insa si alte infectii dificile. In plus, dintii pot capata probleme de natura ortodontica, ce nu pot fi remediate decat prin intermediul unui aparat dentar, iar durata tratamentului variza de la 6 luni pana la 2 ani, in functie de cazul prezentat.
Extractie masea de minte
Pentru aceasta procedura foarte comuna a stomatologiei, este nevoie in primul rand de efectuarea unei radiografii cu ajutorul careia medicul sa isi poata face o parere cu privire la localizarea exacta a acesteia. Interventia nu produce durere deoarece se foloseste anestezia, iar procedura se efectueaza cu usurinta, fiind nevoie de cel mult doua minute. Insa, este esential ca aparatele utilizate de medic sa fie cat mai moderne, pentru ca pacientii sa se bucure de confort.
Indicatii
Exista posibilitatea de aparitie a durerii, caz in care se recomanda administrarea medicamentelor puse la dispozitie de medic. Este indicata evitarea fumatului si a consumului de lapte ori bauturi alcoolice. In cazul in care zona se inflameaza, trebuie aplicate comprese reci, iar masticatia in zona respectiva trebuie evitata circa 48 de ore.