Molarii de minte reprezinta ultimii dinti care erup pe arcadele dentare, fenomen ce difera de la o persoana la alta, insa de obicei, in perioada 17-25 de ani. Medicii se impart in doua tabere atunci cand vine vorba de recomandari cu privire la necesitatea extractiei molarilor de minte, unii fiind de acord cu aceasta procedura, in timp ce altii nu. Daca aceste masele nu produc niciun disconfort si se dezvolta normal, atunci pot fi pastrate, in schimb, atunci cand este observata dezvoltarea necorespunzatoare a acestora, este nevoie de indepartarea lor.
In multe dintre cazuri, maseaua de minte poate fi inclusa, iar acest aspect presupune ca nu exista suficient spatiu pentru buna dezvoltare, afectand gingiile si dintii inconjuratori. Cu alte cuvinte, molarul de minte ramane inclus in gingie si se dezvolta in acel loc, motiv pentru care se recomanda extractia acestuia. Incluzia poate fi partiala sau totala, insa in ambele cazuri aduce prejudicii la nivelul cavitatii bucale.
De cele mai multe ori, maselele de minte situate pe arcada inferioara sunt cele care raman incluse, fiind mai multe cauze. Cele mai comune motive sunt cele genetice, incluzia dentara fiind transmisa de la parinti la copii, insa mai pot exista si alti factori precum insuficienta vitaminelor C si D, rahitism etc. In functie de fiecare caz in parte, medicul decide daca este nevoie de un tratament care sa pastreze molarul, fie este necesara extractia acestuia.
Care sunt cele mai comune motive pentru extractia maselelor de minte incluse?
In primul rand, molarii de minte atrag numeroase probleme atunci cand au erupt partial sau in totalitate in gingii, astfel ca se recomanda extractia lor pentru evitarea mai multor probleme. Asadar, aparitia cariilor este favorizata, deoarece dezvoltarea defectuoasa impune stocarea resturilor alimentare si a bacteriilor, care sunt mai dificil de indepartat, iar tratamentele aferente sunt mai dificil de aplicat.
De asemenea, si infectiile sunt mult mai comune, deoarece placa bacteriana stocata sub gingie nu mai poate fi indepartata, astfel ca favorizeaza halena, inflamatii, durere, iar infectiile prezente se pot extinde si catre zonele vecine. In plus, atunci cand molarul de minte nu este dezvoltat corespunzator, acesta poate aplica presiune asupra dintelui invecinat, astfel ca apare si durerea, iar acesta se poate deteriora.
Atunci cand se opteaza pentru un tratament ortodontic, de cele mai multe ori acestea impun un aparat dentar ce trebuie purtat pana la 24 de luni, in functie de cazul prezentat, iar rezultatele obtinute pot fi compromise mai tarziu din cauza dezvoltarii necorespunzatoare a molarilor de minte.