Endodontie Laser
In domeniul stomatologiei evolutia este constanta, astfel ca se gasesc periodic noi modalitati de tratament din ce in ce mai eficiente si care sa necesite mai putin timp pentru a fi efectuate. Asadar, in ziua de azi, laserul este folosit intr-o multime de domenii stomatologice, unul dintre ele fiind endodontia. Conform studiilor, s-a descoperit ca laserul este folosit in peste 25 de tipuri de tratamente diferite, printre care si la nivelul tesuturilor moi sau dure, fara a avea efecte secundare. Astfel, de la incizii care sunt realizate cu usurinta fara a provoca mari sangerari, pana la indepartarea infectiilor prezente la nivelul radacinilor dentare, laserul reprezinta o metoda din ce in ce mai populara, fiind folosit in tari dezvoltare pentru Marea Britanie sau Franta, insa, in ultimii ani a devenit mai utilizat si in Romania.
Endodontie
Tratamentul endodontic traditional poate fi inlocuit cu succes de laser, pentru ca cel din urma ajuta la curatarea si igienizarea corespunzatoare a canalelor complicate ale danturii, procedura care este dificil de efectuat prin instrumentele obisnuite, existand riscuri mari de aparitie a efectelor secundare. De asemenea, laserul ajuta la dezinfectarea peretilor, iar rata de succes a tratamentului creste considerabil, devenind din ce in ce mai sigura.
Albire dentara
Insa laserul mai poate fi utilizat si in alte domenii ale stomatologiei precum albirea dentara. Atunci cand pacientii nu mai sunt multumiti de nuanta dintilor lor, pot apela cu incredere la albirea dentara prin laser, care reprezinta in prezent, cea mai des intalnita modalitate de astfel de tratament. Procedura este asemanatoare in aproape toate cazurile, si anume fiind nevoie de aplicarea unui gel special pe supafata dentara, care este activat odata cu intensitatea luminii laser. Prin aceasta modalitate nu mai sunt necesare gelurile complexe care pot intoxica pacientii din cauza concentratiei mare de substante ce au rolul de albire.
De asemenea, gradul de absortie a gelului este unul ridicat, motiv pentru care laserul este resorbit de acesta, situatie care presupune faptul ca dintii nu sunt expusi direct deloc la intensitatea luminii, iar tesutul nu se va incalzi. Astfel, sunt eliminate riscurile de aparitie a complicatiilor precum afectarea tesutului sau a pulpei dentare.
Odontoterapie
Tehnologia laser este folosita cu succes si atunci cand este nevoie de inlaturarea cariilor ce au afectat unul sau mai multi dinti. Atunci cand este utilizata modalitatea clasica de tratare, freza, chiar daca este indepartata caria, exista sanse de dezvoltare a altor carii secundare, situatie care nu este intalnita in cazul laserului, fiind cel mai eficient tratament in acest caz.
Prevenire
Specialistii sunt de parere ca cel mai bun tratament endodontic, dar si de alte tipuri, nu este laserul, ci prevenirea tututor afectiunilor prin efectuarea corespunzatoare si frecventa a igienii orale. Printr-un periaj corect si utilizarea atei dentare este prevenita orice afectiune a cavitatii bucale, si astfel pacientii nu vor mai pierde nici timp si nici bani. Este important ca de doua sau de trei ori pe an sa se efectueze controale pentru ca specialistii sa analizeze starea cavitatii bucale a pacientilor.