Fiecare persoana se intalneste in timpul vietii mai devreme sau mai tarziu cu durerile de dinti, iar acestea sunt cauzate de mai multi factori. Durerea trebuie evitata prin mentinerea igienii orale, iar in randul femeilor insarcinate este esential ca acestea sa nu apara deoarece pot pune in pericol buna desfasurare a sarcinii.
Cum se combate durerea de dinti in timpul sarcinii?
Durerea dentara apare din mai multe motive, astfel ca pentru combaterea acesteia este necesara stabilirea cauzei, aspect efectuat de catre medicul dentist care analizeaza situatia prezentata. Durerea variaza in intesitate in functie de cauza, motiv pentru care este esentiala remedierea intr-un timp cat mai scurt.
Atunci cand femeile insarcinate sesizeaza sangerarea gingiilor sau sensibilitatea aparuta in momentul periajului, o modalitate de tratare a acestui fenomen este utilizarea unei paste de dinti speciale, care intareste actiunile impotriva durerii sau a sensbilitatii gingivale. Cu toate acestea, indiferent de situatie, trebuie efectuat un control profesionist, deoarece medicul va oferi pacientilor toate sfaturile necesare, astfel incat problema prezenta sa nu evolueze.
In alte situatii, durerile de dinti pot fi cauzate si de anumite tumori ale sarcinii sau pur si simplu din cauza gingivitei care nu a fost luata in considerare. In aceasta perioada, orice infectie trebuie evitata, chiar si la nivelul cavitatii bucale deoarece acestea se pot raspandi treptat catre restul organismului.
In cazul in care durerile de dinti isi fac aparitia in urma unor carii de dimensiuni importante care nu au fost tratate la timp, medicii trebuie sa aleaga modalitatea potrivita de tratament, astfel incat sarcina sa nu fie afectata in niciun fel. Fie se administreaza medicamentatia adecvata, fie se aplica tratamente locale.
Un tratament stomatologic local presupune ca medicul stomatolog sa aplice pansamente cu substante speciale pentru calmare si sa se efectueze drenajul abcesului prin intermediul unei incizii la nivelul gingiei.
De asemenea, orice anestezie se efectueaza doar dupa ce un medic obstetrician isi da acordul si doar in cazul in care este esentiala utilizarea acesteia. Asadar, de cele mai multe ori se permite folosirea lidocainei sau a prilocainei. In schimb, orice femeie insarcinata trebuie sa cunoasca care sunt medicamentele pe care are voie sa le administreze in aceasta perioada, deoarece chiar si cele mai simple dintre ele, precum aspirina pot sa produca daune sarcinii prin stimulara sangerarii.
De asemenea, codeina trebuie administrata cu atentie deoarece favorizeaza probleme ale tractului respirator, in timp ce diazepamul trebuie evitat indiferent de situatie. Cu alte cuvinte, in timpul sarcinii este interzisa administrarea medicamentelor fara a cere sfatul unui medic specialist.
Infectiile dentare in timpul sarcinii
O femeie insarcinata nu trebuie sa omita nicio infectie prezenta, deoarece daca acestea raman netratate pot pune in pericol siguranta sarcinii. In cazul infectiilor, medicii recomanda administrarea antibioticelor usoare, precum ampicilina, eritromicina sau spiramicina. In schimb, exista multe altele care trebuie evitate indiferent de situatie preum tetraciclina sau kanamicina. De asemenea, in cazul necesitatii unui tratament stomatologic, este esential ca femeile sa aduca la cunostinta medicului acest aspect.