Aproape toate persoanele se intalnesc mai devreme sau mai tarziu in decursul vietii cu durerile dentare, iar acestea apar din diferite motive precum cariile, afectiunile gingivale, paradontoza sau fracturi survenite in urma unor accidente. Durerile dentare se manifesta diferit, variind intenstitatea in functie de situatia prezentata de pacient. De asemenea exista anumiti factori care pot influenta durerea precum consumul de alimente reci, fierbinti sau dulci.
Pentru tratarea problemelor este nevoie in primul rand de stabilirea cauzelor, astfel ca medicii se vor folosi de radiografiile dentare pentru a identifica cu exactitate toti factorii implicati. In anumite cazuri, durerile dentare nu sunt legate de afectiuni ale cavitatii bucale, ci pot reprezenta un semn al unei boli cardiace sau o infectie la nivelul urechii. Din aceste motive este important ca pacientii sa apeleze cat mai rapid la un dentist care va lua masurile corespunzatoare.
Abcesul si caria dentara
Cariile reprezinta cea mai comuna afectiune a cavitatii bucale, fiind cauzate de placa bacteriana care nu a fost indepartata la momentul potrivit. Bacteriile, alaturi de resturile alimentare si saliva ataca impreuna smaltul si dentina, si este esentiala inlaturarea acestora prin intermediul periajului efectuat de mai multe ori pe zi, dimineata, seara, dar si dupa fiecare masa. In plus, pentru a evita complicatiile precum inflamatiile pulpei dentare, se recomanda utilizarea atei dentare, deoarece aceasta poate patrunde in spatiile dintre dinti mai greu accesibile. In cazul inflamatiilor, in majoritatea cazurilor este nevoie apelarea la tratamentul de canal, iar in cazurile mai avansate, ultima optiune poate ramane extractia dentara.
Cariile dintilor pot sa influenteze si sensibilitatea aparuta atunci cand temperatura alimentelor variaza. In acelasi timp, abcesul dentar isi face simtita prezenta prin dureri puternice, inflamatii, halena si gust neplacut in gura.
Parodontoza
Aceasta afectiune presupune ca parodontiul sa se inflameze si in toate cazurile apar sangerarile gingivale si mobilitatea dentara. Uneori, mobilitatea dentara poate fi influentata de pierderea, din diferite motive, a osului care sustine dintii in alveola, in timp ce in cele mai complicate situatii se poate ajunge pana la pierderea prematura a danturii.
Parondontita reprezinta o inflamatie in zona gingiilor din cauza bacteriilor si daca ramene netratata, se creeaza un sant intre gingie si dinte, adica un spatiu perfect pentru stocarea resturilor alimentare si bacteriilor care distrug tesuturile dentare sanatoase. Parodontoza este influentata de cele mai multe ori de factori precum nerespectarea igienii orale, fumatul sau chiar de istoricul familiei.
Sensibilitatea dentara
Acest fenomen isi face simtit prezenta in momentul in care are loc procesul de retractie gingivala (proces aparut de multe ori din cauza inaintarii in varsta, dar si din alte motive), iar radacina dentara ramane expusa la atacurile bacteriilor. Medicii pot remedia situatia oferind pacientilor o pasta de dinti speciala.
Fracturile dentare
Acestea apar de cele mai multe in urma accidentelor precum muscarea unor alimente foarte tari. Pentru remedierea fenomenului, este nevoie de aplicarea coroanelor dentare in situatia in care nu au fost aduse leziuni la nivelul pulpei dentare. In caz contrar, se va aplica un tratament de canal, dupa care acesta se obtureaza.