De cele mai multe ori durerea de dinti este cauzata de cariile care nu au fost tratate la timpul potrivit si care s-au extins. Durerile pot aparea in momentul consumului de alimente fierbinti sau reci, iar daca acestea persista mai mult timp, atunci este esential ca pacientii sa apeleze la un dentist.
Care sunt cauzele durerilor dentare?
- Cariile
- Fracturile survenite in urma unor accidente
- Fisuri dentare
- Iritatii ale nervilor survenite in urma unor tratamente efectuate necorespunzator
- Cancer oral
- Pierderea unui dinte din diferite motive
- Infectii localizate la nivelul sinusurilor
- Infectii gingivale ori la nivelul tesuturilor, limbii sau buzelor
Cum se trateaza durerea de dinti?
In cazul in care durerea dentara nu este tratata, o data cu trecerea timpului, simptomele se vor agrava. In primul rand este nevoie ca pacientii sa adopte o igiena orala corespunzatoare. Se recomanda utilizarea atei dentare, cu atentie in cazul gingiilor inflamate pentru inlaturarea bacteriilor si resturilor alimentare, dupa care gura trebuie clatita cu o solutie obtinuta prin amestecarea apei cu sare. De asemenea, atunci cand durerea isi face simtita prezenta, pentru calmare se pot administra anumite medicamente, iar pentru reducerea inflamatiilor se pot aplica comprese reci.
Abcesul dentar implica un tratament mai avansat, acesta fiind efectuat in incercarea de salvare a dintelui. In schimb, se recomanda evitarea pe cat posibil a alimentelor fierbinti sau reci, deoarece sunt prevenite durerile dentare pe aceasta cale. Cu toate acestea, desi durerea dispare pentru un moment, este necesara neaparat o interventie a medicului deoarece pe aceasta cale sunt combatute cauzele.
Cum se previne durerea de dinti?
Din cauza faptului ca majoritatea cauzelor aparitiei durerii dentare sunt cariile, este important ca pacientii sa nu omita efectuarea igienii orale in mod corespunzator. Periajul dentar trebuie efectuat de mai multe ori pe zi, dimineata, seara, dar si dupa fiecare masa. De asemenea trebuie utilizata ata dentara pentru indepartarea resturilor alimentare si a bacteriilor stocate in spatiile interdentare. In plus, controalele efectuate de doua sau trei ori pe ani sunt benefice, deoarece pe aceasta cale medicii pot identifica orice afectiune inca din stadiile incipiente, cand sunt mai usor e tratat, iar costurile implicate sunt mult mai scazute.
Si alimentatia joaca un rol esential, astfel ca se recomanda evitarea consumului in cantitati ridicate de zaharuri, precum si a bauturilor care pateaza dantura: ceaiul negru, vinul rosu sau cafeaua. Compresele cu gheata aplicate timp de 15 minute pot face minuni, deoarece pe aceasta cale nervii sunt anesteziati o scurta perioada de timp in mod natural si este posibil ca ulterior sa nu revina.
Cu alte cuvinte, este esential ca pacientii sa acorde o importanta sporita tuturor semnelor identificate, deoarece o data ignorate, acestea evolueaza cu trecerea timpului, iar tratamentele aferente vor fi mai complicate si vor implica costuri mai ridicate. Cu toate ca durerea de dinti este foarte comuna, de cele mai multe ori este usor de tratat, iar pacientii nu trebuie sa se ingrijoreze cu privire la existenta durerii, deoarece se foloseste anestezia intotdeauna.