Dinti Portelan vs Ceramic
Ceramica, mai este cunoscuta si sub numele de portelan, reprezinta un material alb, translucid ce provine din China si este foarte des utilizata in domeniul stomatologiei. Persoanele care nu sunt multumite de modul in care arata dantura lor, au o alternativa care merita luata in calcul, si anume dintii de portelan, care ii pot inlocui pe cei lipsa, ori masca pe cei care sunt inestetici din diferite motive.
Avantajele dintilor de portelan
Dintii din portelan prezinta numeroase avantaje, cel mai important fiind faptul ca sunt perfecti din punct de vedere estetic, deoarece are capacitatea de a beneficia de mai multe nuante ale unui singur dinte, astfel incat sa fie cat mai asemanator celor naturali. In plus, portelanul este un material biocompatibil, astfel ca este bine asimilat de catre organism si nu are efecte secundare.
De asemenea, acest material nu favorizeaza stocarea bacteriilor si resturilor alimentare, insa cu toate acestea, inca este posibil ca placa bacteriana sa adere la nivelul cavitatii bucale, motiv pentru care igiena orala trebuie respectata. Periajul dentar trebuie efectuat dimineata, seara, dar si dupa fiecare masa si se recomanda utilizarea atei dentare.
Un alt avantaj este ca portelanul protejeaza pulpa dentara in sensul ca nu transmite acesteia variatiile de temperatura, astfel ca nu mai apare sensibilitatea in momentul consumului de alimente fierbinti sau reci. Dintii de portelan sunt foarte rezistenti si promit o durata de viata mai lunga decat in cazul celor realizati din compozit sau acrilat, care sunt net inferiori.
Dezavantajele dintilor de portelan
Unul din factorii care ii sperie pe multi pacienti, este ca portelanul implica necesitatea slefuirii unei cantitati importate de tesut dentar, care este irosit. Aceasta cantitate este mai ridicata decat in alte situatii, precum cele a restaurarilor metalice. De asemenea, fiind un material foarte dur, portelanul poate sa afecteze dintii antagonisti, in cazul in care acestia sunt acoperiti de lucrari protetice efectuate din alte materiale precum acrilat sau compozit.
In plus, din cauza faptului ca adera cu dificultate la suprafata dentara, este nevoie ca specialistul sa depuna un efort mai mare pentru a putea executa cimentarea, proces care implica si materiale mai scumpe, motiv pentru care intregul proces este mai costisitor.
Atunci cand portelanul inveleste un dinte in totalitate rezultatele sunt perfecte din punct de vedere estetic, insa rezistenta nu este chiar cea mai buna, spre deosebire de cazurile in care dintii sunt acoperiti partial din portelan. Astfel, exista riscuri ridicate de fractura, motiv pentru care se recomanda doar in cazul danturii frontale, care nu implica forte masticatorii foarte mari.
Caninii sau premolarii pot fi acoperiti si ei partial din ceramica, atunci cand situatia impune acest aspect, astfel ca de la primul pana la ultimul dinte beneficiaza de un aspect potrivit. In schimb, dintii inveliti partial nu promit aceeasi estetica.
Alte solutii
Atunci cand este nevoie se poate apela la lucrari protetice realizate partial din portelan, deoarece acestea implica necesitatea unui schelet metalic, care sa confere suportul si rezistenta necesare, fiind mult mai potrivite pentru majoritatea situatiilor prezentate de pacienti.