O data cu trecerea anilor, cavitatea bucala incepe sa isi piarda din sanatate, chiar daca pastram igiena orala in mod corespunzator, insa acest fenomen este unul obisnuit. Fie ca este vorba de plombe care s-au deteriorat sau au cazut, carii ce s-au dezvoltat sub obturatii si au aparut fisuri ale smaltului, fiecare dintre acestea pot afecta sanatatea orala, motiv pentru care controalele periodice sunt recomandate, indiferent de varsta pe care o avem. Desi dintii sunt afectati, radacina acestora poate ramane intacta, situatie in care restul dintelui poate fi restaurat prin intermediul lucrarilor protetice.
Ce sunt lucrarile protetice?
Exista mai multi factori care sa afecteze structura dintilor de la muscaturi necorespuzatoare, bruxism, inaintarea in varsta, obturatii vechi, fracturi, accidente, toate acestea influenteaza negativ buna desfasurare a cavitatii. Lucrarile protetice au rolul de a remedia toate aceste probleme, pentru ca dintii sa fie mult mai rezistenti si stabili.
Cine poate opta pentru lucrari protetice?
De regula, pentru asemenea lucrari opteaza cei care nu sunt multumiti de modul in care se prezinta dintii, de la culoare pana la forma, sau cei care, din diferite motive, au pierdut unul sau mai multi dinti si trebuie sa ii inlocuiasca pentru prevenirea altor probleme. Asadar, teoretic oricine poate opta pentru o lucrare protetica, alegand tipul potrivit in functie de nevoi, tinand cont de sfaturile medicilor.
Dinti din ceramica integral
Cele mai recomandate sunt cele din ceramica, deoarece acest material propune cea mai potrivita fizionomie. Sunt confectionate in asa fel incat persoanele din jur sa nu poata face diferenta intre un dinte natural si unul ceramic. Tehnologia evolueaza constant, astfel ca in ziua de azi se gasesc solutii tot mai potrivite, iar cimentarea la suprafata dentara este mult mai usor de efectuat, coroana fiind bine prinsa de dinte, fara a exista riscul accidentelor.
De asemenea, dintii din ceramica integral sunt recomandati pacientilor care sufera de diferite alergii, deoarece acest material este biocompatibil, bine asimilat de catre organism, fara a avea efecte secundare. In plus, ceramica nu afecteaza gingiile atunci cand intra in contact direct cu acestea.
Atunci cand este nevoie de reconstructia danturii posterioare ce nu a fost afectata in totalitate, medicii apeleaza adesea la incrustatii din ceramica, ce refac conturul dintelui. In cazurile in care sunt necesare punti dentare, pentru a evita slefuirea dentara, acestea pot fi aplicate pe implanturi, fiind mult mai sigure.
Pacientii care isi doresc ca lucrarea protetica sa fie mult mai rezistenta pot opta pentru dintii ceramici cu suport metalic, deoarece acestea promit o durata de viata lunga si implica costuri mai scazute.