Ceramica, cunoscuta si sub numele de portelan, reprezinta unul dintre cele mai apreciate materiale folosite in stomatologie, datorita numeroaselor avantaje propuse, fiind utilizate cel mai des pentru lucrarile protetice. O coroana dentara confectionata in totalitate din ceramica propune o estetica ireprosabila, insa aceste tipuri de lucrari sunt folosite doar in cazul dintilor frontali, molarii si premolarii exercita forte masticatorii foarte mari ce pot deteriora coroana.
Lucrarile protetice se aleg fie pentru inlocuirea unuia sau mai multor dinti lipsa, insa si pentru mascarea defectelor prezentate de un singur dinte, de la carii, la forma sau culoare. Coroanele integral ceramice nu sunt recomandate pacientilor care au tendinta de a-si scrasni dintii, cei care au ocluzii adanci sau dinti ce nu s-au dezvoltat corespunzator.
Insa, portelanul poate fi utilizat in combinatie cu o structura metalica, pentru un plus de rezistenta in cazul molarilor, astfel ca pacientii beneficiaza si de cele mai bune rezultate din punct de vedere estetic, dar si de o durabilitate crescuta a lucrarii. De asemenea, ceramica este un material bine primit de organism, nu produce alergii sau efecte secundare, iar confectionarea unei astfel de lucrari are loc in laboratorul de tehnica dentara.
Cum se lucreaza cu ceramica?
Varianta traditionala presupune arderea blocurilor ceramice la temperaturi inalte, de pana la 1000 de grade, iar portelanul este alcatuit din mai multe elemente precum feldsptul, cel care ofera transluciditatea similara danturii naturale, cuartul este cel care are in vedere luciul, caolinul are rol in fluorescenta, diferitii aditivi sunt folositi pentru o masa superioara si pigmentii pentru stabilirea nuantei potrivite.
In schimb, datorita evolutiei tehnologiei in domeniul stomatologiei, in ziua de azi se foloseste o procedura mult mai moderna, numita CAD CAM, ce presupune frezarea computerizata a portelanului, pentru rezultate estetice ireprosabile.
Avantaje
Pe langa avantajele amintite cu privire la estetica, ceramica este net superioara altor materiale utilizate in stomatologie, precum compozitul, ce este folosit pentru placarea coroanelor. Datorita faptului ca costurile implicate de compozit sunt destul de scazute, si rezistenta acestuia este una inferioara, iar rezultatele estetice se mentin de cele mai multe ori pentru o perioada de cel mult un an, in ciuda unei igiene orale corespunzatoare.
Astfel, cu toate ca ceramica reprezinta un material mai costisitor, acesta este accesibil pentru toate buzunarele, si este recomandat de catre toti medicii datorita numeroaselor avantaje. Cu alte cuvinte, orice lucrare protetica confectionata din portelan reprezinta o alegere bine facuta, deoarece se beneficiaza de o lucrare de calitate, bine efectuata si rezistenta.