Dinti de Portelan Avantaje si Dezavantaje
Portelanul, cunoscut si sub numele de ceramica, reprezinta unul dintre cele mai des folosite materiale in domeniul restaurarilor stomatologice, deoarece prezinta numeroase avantaje. Asadar, toti cei care isi doresc sa inlocuiasca dintii care au capatat un aspect inestetic, pot apela cu incredere la portelan, indiferent de cerintele avute, pentru ca acest material poate multumi chiar si pe cele mai pretentioase persoane.
Ce avantaje aduc dintii de portelan?
In primul rand au capacitatea de a multumi pe oricine din punct de vedere al esteticii datorita faptului ca ofera posibilitatea de a intruchipa culori diferite ale aceluiasi dinte, pe aceasta cale asemanandu-se danturii naturale. De asemenea, portelanul nu produce alergii, este bine asimilat de organism pentru ca e biocompatibil, fiind recomandat in special celor care sunt alergici la metal sau alte materiale utilizate in confectionarea lucrarilor protetice traditionale.
In plus, igiena orala poate fi efectuata cu usurinta datorita proprietatilor portelanului care ajuta ca microbii, bacteriile si resturile alimentare sa nu se stocheze pe suprafata dintilor. Cu toate acestea, pentru ca pacientii sa beneficieze de o durata de viata sporita a lucrarii, acestia trebuie sa acorde importanta igienii orale. Asadar, se recomanda efectuarea periajului dentar de mai multe ori pe zi, precum si folosirea atei dentare, care are rolul de a patrunde in spatiile greu accesibile, unde peria nu poate ajunge.
Dintii de portelan sunt recomandati si persoanelor care sesizeaza disconfort atunci cand consuma alimente ale caror temperatura variaza, precum mancare fierbinte in combinatie cu apa rece. Portelanul nu transmite aceste variatii de temperatura, astfel ca pacientii se vor simti mai bine si se vor bucura de fiecare masa. Nu in ultimul rand, pe lista avantajelor trebuie mentionat faptul ca dintii de portelan sunt foarte rezistenti, garantia lor fiind pe mai multi ani, spre deosebire de alte lucrari similare, ale caror durabilitate este inferioara.
De dezavantaje prezinta dintii de portelan?
La fel ca orice lucrare protetica, si dintii din portelan presupun slefuirea tesutului dentar pentru potrivirea perfecta a coroanei. In cadrul procesului de slefuire se pierde o cantitate semnificativa de tesut sanatos, care in alte cazuri ar fi fost de folos pentru mentinerea sanatatii cavitatii bucale pe termen lung. Dezavantajul este ca in cazul portelanului cantitatea necesara este mai ridicata decat in in cazul altor lucrari.
Portelanul este un material dur, ceea ce reprezinta un avantaj in majoritatea situatiilor, insa atunci cand dintii opusi nu sunt confectionati dintr-un material similar, acestia se tocesc, fiind afectati de duritatea ceramicii. De asemenea, portelanul prezinta proprietati care nu favorizeaza aderarea cu usurinta a placii bacteriene, insa si atunci cand se cimenteaza pe dintii naturali sunt necesare materiale speciale, mai costisitoare, precum si priceperea medicului, per total costurile implicate fiind mai ridicate decat in cazul lucrarilor similare realizate din alte materiale.
Lucrarile protetice pot fi realizate in totalitate din portelan, fie cu un schelet metalic. In cazul primei variante, in ciuda esteticii pe care si-o doreste orice pacient, rezistenta nu este aceeasi, motiv pentru care se recomanda sa fie folosite doar pentru dintii frontali, care nu presupun forte ridicate ale masticatiei si astfel nu exista riscul accidentelor.