Exista numeroase situatii care impun necesitatea confectionarii unei lucrari protetice. Fie ca este vorba de carii de dimensiuni considerabile ce nu au fost tratate la timp, fracturi, accidente, toate pot propune nevoia unei coroane sau punti dentare. Lipsa unuia sau mai multor dinti atrage mai multe probleme la nivelul cavitatii bucale, motiv pentru care acest fenomen trebuie combatut. Migratia dentara presupune ca dantura existenta pe arcade sa migreze catre un spatiu lasat liber de un dinte lipsa, in incercarea de a-l acoperi, astfel se obtin mai multe dezechilibre, fiind influentata in mod negativ ocluzia si masticatia alimentelor.
Dinti din portelan
Exista numeroase materiale din care sa se poata confectiona lucrarile protetice, insa unul dintre cele mai recomandate din ziua de azi este ceramica (portelanul). Aceasta este utilizat in cazul danturii frontale pentru ca pacientii sa poata beneficia de zambetul mult dorit, insa poate veni si in colaborare cu diferite metale care sa ofere suport, pentru care durata de viata sa fie sporita. Ceramica este prelucrata la temperaturi foarte ridicate prin intermediul unor cuptoare speciale, astfel ca lucrarile protetice pot capata culoarea si transluciditatea prezentata de dintii naturali.
Cand sunt indicati dintii din portelan?
Acest material este bine primit de catre organism, astfel ca nu apar alergii sau efecte secundare, in timp ce un mare avantaj este faptul ca nu implica necesitatea slefuirii unei cantitati importante de tesut dentar. Cu toate acestea, lucrarile protetice din portelan nu sunt recomandate in cazul danturii frontale pentru persoanele care au tendinta de a scrasni dintii in timpul noptii, deoarece se pot deteriora. In plus, portelanul este folosit doar in cazul coroanelor, deoarece unei punti dentare ii lipseste rezistenta structurii din metal. De asemenea, nici dintii care au fost refacuti prin intermediul pivotilor din metal nu sunt recomandati pentru a fi restaurati in totalitate din ceramica, deoarece partea metalica poate afecta transluciditatea lucrarii.
Avantajele dintilor din portelan
Unul dintre cele mai mari avantaje ale lucrarilor din portelan este ca acest material permite medicului sa reproduca pana la cele mai mici detalii fiecare caracteristica prezentata de dantura naturala, rezultatele fiind de cele mai multe ori ireprosabile din punct de vedere estetic.
Pentru confectionarea dintilor din portelan, se foloseste tehnologia CAD CAM, astfel ca lucrarile pot fi finalizate chiar si in decursul unei singure sedinte. De asemenea, acest material este indicat pacientilor alergici la metale, deoarece ceramica nu starneste efecte adverse, iar gingiile nu sunt afectate de contactul cu portelanul.