Tehnologia in domeniul stomatologiei a evoluat consistent in ultimii ani, astfel ca in ziua de azi pacientii au la indemana o multime de tratamente mult mai eficiente si mai rapide pentru a combate fiecare problema intampinata la nivelul cavitatii bucale. Asadar, atunci cand lipsesc unul sau mai multi dinti ori cand cei prezenti nu se ridica la nivelul dorit de pacienti, acestia pot opta pentru lucrarile protetice ce sunt de mai multe tipuri. Una dintre cele mai potrivite solutii este reprezentata de dintii din ceramica pe suport metalic.
Caracteristicile dintilor ceramici
Lucrarile protetice confectionate din portelan care au o structura metalica sunt cele mai populare din ziua de azi, totul datorita rezistentei si esteticii potrivite. Astfel, raportul dintre calitate si pret este unul direct proportional, pacientii beneficiind de un tratament de calitate pentru imbunatatirea vietii sociale si profesionale.
Suportul metalic
Exista trei tipuri de aliaje metalice care sunt folosite drept suport metalic pentru o lucrare protetica ceramica. Crom nichelul este foarte bine primit de catre organism, insa nu mai este la fel de popular in ziua de azi, datorita faptului ca au aparut alte materiale mai eficiente, iar anumiti pacienti pot avea alergii la nichel.
Aurul platinat este cel mai recomandat, datorita faptului ca este biocompatibil, iar estetica nu va lasa niciodata de dorit. In schimb, acest material impune costuri mai ridicate de tratament, pe care putini pacienti sunt dispusi sa le accepte. Aliajul crom cobalt este un alt tip de metal utilizat in cazul lucrarilor protetice, popular pentru ca ofera posibilitatea de a fi turnat intr-un strat foarte redus, astfel ca portelanul beneficiaza de un spatiu suplimentar. In plus, acesta nu provoaca alergii, iar rezultatul final va fi potrivit din punct de vedere estetic.
Cand sunt recomandati dintii din ceramica pe suport metalic?
Atunci cand unui dinte ii este inlaturat nervul, acesta devine mai sensibil si se poate fisura sau fractura cu usurinta. Insa, pentru protectia acestuia, medicii recomanda alegerea unor coroane din ceramica, pentru un plus de rezistenta, iar atunci cand este fracturata o parte a dintelui, aceasta poate fi reconstituita fara probleme, cu ajutorul obturatiilor.
De asemenea, exista multe cazuri in care o fractura sa afecteze si radacina dentara, situatie in care este recomandata extractia dentara. Pentru evitarea unor astfel de situatii, se recomanda ca orice dinte ce nu mai are nerv sa fie protejat printr-o coroana dentara.