Coroanele dentare reprezinta niste lucrari protetice foarte des folosite in domeniul stomatologiei, de catre persoanele care nu mai sunt multumite de modul in care se prezinta dintii naturali, avand rolul de estetica si protectie. Exista mai multe materiale din care acestea se confectioneaza, iar pacientii le aleg in functie de necesitati, dorinte si costurile implicate, tinand insa cont de sfaturile medicilor. Desi in urma cu mai multi ani coroanele dentare din acrilat erau foarte populare, tehnologia a evoluat constant de atunci, iar in ziua de azi au fost inlocuite de variante mult mai moderne cel mai mare avantaj al acestora este pretul, mult mai mic decat cel al coroanelor din ceramica, insa nici nu prezinta aceleasi performante.
Cand se recomanda coroanele dentare din acrilat?
Acestea sunt recomandate in primul rand atunci cand, din motive financiare, nu poate fi aleasa una de tip ceramic. Pierderea unuia sau mai multor dinti atrage cu sine mai multe probleme, precum migratia dentara, motiv pentru care este nevoie de inlocuirea acestora, fie si cu o coroana din acrilat. Acestea nu sunt la fel de rezistente precum cele ceramice, astfel ca mai devreme sau mai tarziu tot se va recomanda inlocuirea cu una de o calitate superioara.
De asemenea, acestea pot fi recomandate pentru inlocuirea lucrarilor confectionate in intregime din metal, specifice persoanelor in varsta. Acrilatul nu este rezistent, motiv pentru care acesta este utilizat pentru partea exterioara a dintilor, si niciodata pe partea ocluzala, adica cea cu care se efectueaza muscatura. Restul coroanei se confectioneaza din metal, pentru a da un plus de rezistenta.
Din ce se alcatuieste o coroana dentara din acrilat?
Acestea sunt alcatuite din partea metalica si acrilatul. Astfel, prima dintre ele este realizata din mai multe tipuri de metale, grosimea este cu mult superioara coroanelor ceramice si niciodata nu se va ridica la confortul dorit de pacienti. Cu alte cuvinte, se acopera un dinte in intregime din metal, singura exceptie fiind partea vizibila, unde se foloseste acrilat.
Acrilatul reprezinta un material plastic cu care se lucreaza la temperaturi ridicate de pana la 200 de grade, fiind utilizat in colaborare cu un schelet din metal. Insa acesta prezinta numeroase dezavantaje precum faptul ca rezistenta nu este ridicata, iar materialul nu ofera transluciditate. De asemenea, pacientii pot alege din putine game de culori, astfel ca mai rar se obtine nuanta dorita. Aderarea la scheletul metalic se face prin intermediul unor legaturi mecanice, care nu sunt la fel de eficiente si durabile ca cele chimice folosite in cazul portelanului.