O data cu trecerea timpului, dintii nostri imbatranesc, fiind mai predispusi la aparitia complicatiilor de tipul cariilor, traumatismelor, accidentelor, infectiilor etc. Insa, din fericire, acestea pot fi remediate cu usurinta datorita evolutiei tehnologiei in domeniul stomatologiei, iar atunci cand dintii sunt mult mai vulnerabili, adesea se apeleaza la coroanele dentare. Aceste lucrari protetice se aplica la nivelul danturii slabite, care este protejata impotrivta fracturilor si cariilor.
Coroana dentara din portelan
Coroanele dentare pot fi de mai multe tipuri, toate avand propriile avantaje si dezavantaje, insa unele dintre cele mai populare sunt cele din portelan. Acestea sunt alese pentru inlocuirea dintilor decolorati sau care prezinta forme intestetice, fie pentru protejarea unui dinte asupra caruia a fost aplicat un tratament endodontic. De asemenea, aceste coroane sunt alese des pentru a le substitui pe cele vechi sau deteriorate de trecerea timpului.
Aceste lucrari protetice sunt alese si de pacientii care nu mai sunt multumiti de modul in care se prezinta dintii acestora, iar portelanul are capacitatea de a imita nuanta si aspectul danturii naturale. In plus, in ziua de azi, acest material este din ce in ce mai rezistent si nu se deterioreaza din cauza presiunii exercitate in momentul masticatiei alimentelor.
Tratamentul necesar pentru o coroana dentara din portelan
De cele mai multe ori sunt necesare cateva vizite pentru a duce la bun sfarsit un astfel de tratament. In primul rand este nevoie de slefuirea dintelui ce va sustine coroana, dupa care acesta va fi amprentat si se confectioneaza o coroana provizorie. Cu ajutorul amprentei, tehnicianul dentar confectioneaza lucrarea protetica finala, care se va atasa in cadrul unei sedinte viitoare. Dupa ce se aduc cateva ajustari, iar pacientii sunt multumiti de aceasta, urmeaza cimentarea permanenta a coroanei.
In perioada urmatoare, pacientii se pot plange de disconfort sau chiar durere in momentul masticatiei alimentelor. De asemenea, pot aparea si sensibilitatile dentare din cauza variatiilor de temperatura ale alimentelor, in ciuda faptului ca portelanul nu este un bun conductor termic, insa toate acestea dispar de la sine in scurt timp. In cazul in care lucrarile protetice nu devin confortabile, iar ocluzia nu este corespunzatoare, atunci se recomanda o noua consultatie a medicului.
Igiena orala
Durata de viata a unei coroane dentare este influentata direct de modul in care aceasta este intretinuta de catre pacient, de alimentele consumate, sanatatea gingiilor si a dintilor de suport, precum si materialele din care acestea sunt confectionate. Igiena orala intotdeauna va juca un rol important, motiv pentru care este esential ca pacientii sa efectueze periajul dentar de mai multe ori pe zi si sa foloseasca ata dentara.