Ce este ceramica?
Ceramica reprezinta unul dintre cele mai potrivite materiale utilizate in domeniul stomatologiei, in cazul lucrarilor protetice, de la coroane, punti sau proteze dentare. Acest material promite numeroase avantaje, fiind preferat de catre multi pacienti in special datorita esteticii, aspectul este asemanator dintilor naturali, culoarea, nuanta, transluciditate etc.
De asemenea, portelanul este un material special datorita faptului ca are capacitatea de a acoperi dantura pe toate suprafetele sale, inclusiv pe cea cu care este realizata masticatia. Alte materiale utilizate pentru lucrari protetice nu sunt la fel de rezistente, astfel ca nu sunt folosite in cazul suprafetelor ocluzale pentru prevenirea fracturilor.
In plus, ceramica poate fi utilizata in combinatie cu mai multe metale, care au rol de schelet, cel mai recomandat fiind cel din zirconiu, insa se pot confectiona si lucrari integrale din ceramica, dar acestea sunt recomandate doar in anumite cazuri.
Coroana dentara ceramica cu schelet nenobil
Acestea sunt foarte des utilizate in domeniul stomatologiei, cu toate ca nu propun aceleasi avantaje precum coroanele cu schelet din aur ori zirconiu, sunt potrivite din punct de vedere estetic, rezistente, iar durata de viata nu lasa de de dorit. Numele este derivat de la tipul metalului folosit in alcatuirea scheletului, metalele nobile fiind aurul sau argintul, printre altele.
Coroana dentara metalo ceramica
Aceasta reprezinta una dintre cele mai populare lucrari protetice, fiind varianta cea mai potrivita in cazul in care este recomandata de catre medic, promitand rezultate de invidiat. De cele mai multe ori este utilizata pentru dintii frontali, insa si pentru premolari sau molari ori pentru acoperirea implanturilor dentare.
Din ce este alcatuita o coroana dentara metalo ceramica?
In primul rand din scheletul metalic de sustinere, care are rolul de a asigura stabilitatea coroanei, fiind amplasat sub stratul ceramic. Datorita faptului ca grosimea este foarte redusa, coroana este usor de aplicat, motiv pentru care nivelul slefuirii nu este unul ridicat.
Cel de al doilea element important este stratul de ceramica, care are rolul de a acoperi scheletul metalic, si ramane astfel singura parte vizibila a cavitatii bucale. In functie de zona in care se aplica, grosimea ceramicii variaza intre 1.5 si 2 milimetri, fiind foarte rezistenta si nu se deterioreaza din cauza presiunii exercitate in momentul masticatiei. Cel mai mare avantaj al ceramicii este estetica, deoarece acestea pot capata numeroase culori, astfel incat sa multumeasca pana si pe cei mai pretentiosi dintre pacienti.