Ce este chistul dentar?
Chistul dentar presupune dezvoltarea unei pungute cu lichid in jurul radacinii dentare, dupa ce aceasta a fost infectata de bacterii care au patruns prin camera pulpara, de regula in urma unei carii de dimensiuni importante ce nu a fost tratata la timp. Exista si situatii in care aceste chisturi sa fie canceroase, iar daca nu sunt tratate, infectia se poate raspandi si catre alte zone ale organismului.
Este important ca pacientii sa acorde importanta oricarui disconfort localizat la nivelul cavitatii bucale, deorece in caz contrar se pot dezvolta o multime de afectiuni. Este nevoie doar de efectuarea igienii orale in mod corespunzator si doua controale pe an la stomatolog, pentru asigurarea sanatatii cavitatii orale.
Prin intermediul controalelor periodice se pot identifica carii sau afectiuni ce nu au fost observate de catre pacient, iar aflandu-se in stadii incipiente, tratamentul adecvat este mai usor de pus in practica. In cazul in care o carie se dezvolta, aceasta poate ajunge pana la camera pulpara, care se infecteaza si permite bacteriilor sa invadeze canalele dintilor si radacina acestora, fiind astfel necesar un tratament endodontic. Daca nu sunt urmate tratamentele de canal sau acestea nu sunt efectuate in mod corespunzator, oricand exista riscul de aparitia al chistului dentar.
Chistul dentar, daca este identificat la timp, in prima faza poate fi tratat doar prin intermediul antibioticelor si medicamentelor, insa dupa un timp acesta poate fi eliminat doar cand medicii executa o interventie chirurgicala.
Din nefericire, chisturile dentare pot fi canceroase chiar inca din fazele incipiente, motiv pentru care tratarea acestora joaca un rol esential. Dupa inlaturarea acestora este nevoie de efectuarea unui tratament endodontic, ce presupune dezinfectarea si curatarea canelelor, dupa care acestea vor fi obturate, iar prin acest mod riscurile de dezvoltare a altor chisturi sunt extrem de mici.
Tratamentul chisturilor dentare
Daca tratamentul cu antibiotice nu da randamentul dorit, atunci mai ramane o singura posibilitate, interventia chirurgicala. Asadar, in primul rand este nevoie de efectuarea anesteziei pentru ca pacientii sa nu simta nicio durere, dupa care se realizeaza o incizie la nivelul gingiei, urmand ca mai apoi osul sa fie perforat pentru a se crea aces pentru indepartarea chistului, dar si a varfului radacinii. Locul respectiv se dezinfecteaza si se curata, gingia este suturata, iar ulimul pas este reprezentat aplicarea pansamentului. Ulterior pacientii trebuie sa urmeze un tratament cu medicamente pentru evitarea durerii si a inflamatiilor.