De-a lungul vietii, fiecare persoana sufera din cauza unei carii dentare, existand numerosi factori ce favorizeaza dezvoltarea acestora. Astfel, cariile sunt influentate de alimentatia noastra, modul in care este ingrijita cavitatea bucala, insa conteaza si tipul pastei de dinti utilizate. De asemenea, conform celor mai noi statistici, s-a constatat ca si ereditatea joaca un rol important in dezvoltarea cariilor. Acestea sunt mai des intalnite in cazul copiilor, deoarece cei mici consuma multe zaharuri, iar igiena orala nu este atat de stricta, insa cariile nu ii ocolesc pe adulti.
Desi cariile dentare sunt ignorate de cei mai multi dintre noi, atunci cand raman netratate, acestea pot aduce prejudic ii importante la nivelul cavitatii bucale, dezvoltandu-se diferite afectiuni, abcese dentare dureroase sau alte infectii localizate in varful radacinii.
Identificarea cariilor dentare
In principiu si pacientii pot identifica o carie prezenta la nivelul cavitatii, insa exista multe situatii in care acestea sunt localizate interdentar sau pe partea interioara a dintilor, astfel ca sunt mai greu de observat. Asadar, este necesar un control la stomatolog, deoarece acesta poate identifica orice carie, indiferent de locul in care aceasta este pozitionata. Cu doar doua controale pe an se poate preveni dezvoltarea cariilor si altor afectiuni, deoarece fiind aflate in faze incipiente, acestea nu au timp sa progreseze, iar tratamentele necesare vor fi mai usor de aplicat, in timp ce costurile vor fi mai reduse.
Cauzele cariilor dentare
Cariile dentare sunt cauzate de igiena orala precara, deoarece acest obicei permite stocarea bacteriilor si resturilor alimentare la nivelul dintilor si gingiilor, astfel ca acestea pot actiona, iar in timp se dezvolta si tartrul ce nu poate fi eliminat decat cu ajutorul unei proceduri numite detatraj, realizata in cadrul clinicii stomatologice.
Prevenirea cariilor dentare
In primul rand este nevoie ca pacientii sa efectueze periajul dentar de cel putin doua ori pe zi, insa se recomanda si folosirea atei dentare si a apei de gura pentru eliminarea tuturor bacteriilor si resturilor alimentare stocate in spatii inaccesibile. De asemenea, si controalele efectuate la fiecare 6 luni sunt foarte importante pentru depistarea oricarei posibile carii. In plus, se recomanda ca pacientii sa adopte o alimentatie sanatoasa, din care sa lipseasca pe cat posibil dulciurile, dar si mancarurile prajite sau foarte sarate. In schimb, se recomanda consumul de fructe si legume proaspete, deoarece acestea sunt pline de vitaminele de care organismul are nevoie. Se recomanda si folosirea pastei de dinti ce contine fluor, deoarece aceasta substanta are rolul de a intari structura dintilor.