Caria dentara reprezinta cea mai des intalnita afectiune a cavitatii bucale, facandu-si aparitia dupa ce placa bacteriana incepe sa distruga tesutul dentar. Daca o carie ramane netratata, aceata va evolua o data cu trecerea timpului si va afecta sanatatea orala, motiv pentru care este importanta tratarea lor cat mai repede cu putinta.
Cele mai comune tipuri de carii apar de regula pe partea superioara a danturii, in special in randul copiilor, fiind omise in timpul efectuarii igienii orale. De asemenea, si cariile interdentare apar adesea, acestea fiind cauzate de faptul ca pacientii nu se folosesc de ata dentara. Cel de al treilea tip de carii dentare este reprezentat de cele ale radacinii danturii, fiind asociate afectiunilor gingivale sau bolilor de tip parodontal, insa acestea sunt mai comune in randul persoanelor cu o varsta avansata. Daca raman netratate, aceste tipuri de carii se agraveaza si afecteaza viata pacientilor.
Diagnosticul cariilor dentare
Este important ca vizitele la medicul dentist sa se efectueze de doua sau trei ori pe an, astfel existand sanse ridicate ca acesta sa identifice cariile sau alte afectiuni inca din stadiile incipiente cand nu au aparut probleme la nivelul cavitatii bucale. Cu cat este tratata mai devreme o carie, cu atat tratamentul aferent este mai usor de efectuat, iar costurile implicate sunt mai mici. Chiar daca nu apare durerea de dinti, acest lucru nu inseamna ca nu este prezenta nicio carie, ci doar ca acestea nu au afectat inca nervul dentar.
Tratamentul cariilor dentare
In functie de stadiul cariilor, medicul decide care este cea mai potrivita metoda de tratament. In schimb, este esentiala depistarea inca din fazele incipiente a acestora pentru ca sanatatea cavitatii orale sa fie mentinuta pentru o buna perioada de timp.
Astfel, in primele faze ar putea fi nevoie doar de efectuarea unui periaj cu o pasta de dinti speciala, ori diferite tratamente cu fluor. Ulterior se aleg obturatiile, atunci cand o carie a inceput sa afecteze structura unui dinte, fiind vorba despre refacerea formei avuta initial, inainte de leziunile carioase. Pe aceasta cale sunt redate toate functiile dintilor, fara a fi influentata in vreun mod negativ viata pacientilor.
Pentru cazurile mai avansate, medicul va incerca reconstruirea dintelui, in masura in care este posibil. Astfel de interventii sunt foarte comune, astfel ca sunt usor de efectuat, insa atunci cand radacina unui dinte este afectata in proportii ridicate de cariile dentare, atunci singura solutie ramane extractia. De retinut este faptul ca lipsa unui dinte atrage cu sine mai multe necesitati, fiind astfel recomandata ulterior o lucrare protetica de tipul coroanelor sau puntilor dentare, ori pentru pacientii care isi doresc performante maxime cea mai buna solutie este implantul dentar.
Pentru durerile si inflamatiile cauzate de cariile localizate la nivelul dintilor, se recomanda administrarea medicamentelor furnizate de catre specialist sau aplicarea compreselor reci pe obrazul respectiv.
Asadar, cu cat este identificata o carie dentara mai devreme, cu atat tratamentul va fi unul mai usor de efectuat, va fi nevoie de un timp mai scurt si de costuri mai mici, preventia fiind esentiala pentru asigurarea sanatatii cavitatii bucale.