Boli ale Gingiei
Gingia reprezinta o componenta foarte sensibila a cavitatii bucale, astfel ca aceasta trebuie curatata cu atentie pentru evitarea afectiunilor, ce presupun de cele mai multe ori inflamatii, care daca raman netratate evolueaza o data cu trecerea timpului, dintii si gingiile fiind afectate iremediabil. In majoritatea cazurilor, bolile gingiilor apar din cauza placii bacteriene ce nu este indepartata prin periaj si cand nu se utilizeaza ata dentara. Nu doar dintii si gingiile sunt afectate ci si structurile interne, astfel ca pot aparea complicatii care in cele din urma determina pierderea prematura a dintilor. Cele mai comune afectiuni gingivale sunt:
Gingivita – reprezinta instalarea primei etape a unei afectiuni gingivale si presupune inflamatia gingiilor din cauza formarii placii bacteriene. Substantele toxice din alcatuirea acesteia irita si afecteaza tesuturile din jur, iar in cele din urma se ajunge la formarea parodontozei. Fiecare semn al acestei afectiuni trebuie luat in considerare, pentru ca tratamentele incipiente sunt usor de pus in aplicare astfel, pacientii vor remarca in prima faza sangerarea in momentul efectuarii igienii orale, periaj si utilizarea atei dentare.
Parodontita superficiala – daca se ajunge la acest pas, inseamna ca osul, fibrele si tesuturile care ajuta la sustinerea dentara sunt afectate. De asemenea, in acest moment apar si pungutele parodontale care stocheaza resturile alimentare si bacteriile. Cu toate acestea, daca se dispune imediat inceperea tratamentului, evolutia bolii poate fi stopata, iar aceasta va fi urmarita cu atentie de-a lungul timpului.
Parodontita avansata – aceasta reprezinta faza finala a bolilor gingiilor, deoarece majoritatea elementelor de sustinere a dintilor au fost distruse, iar acestia devin din ce in ce mai mobili. In plus, este afectata si ocluzia, astfel ca viata pacientilor se schimba. Solutia ramane fie un tratament atent efectuat, care nu poate fi de succes in fiecare situatie, fie extractia dintilor.
Cum stiu daca sufar de vreo boala a gingiei?
Indiferent de varsa, aceste afectiuni se pot dezvolta, insa in special in randul adultilor. In cazul in care nu sunt tratate timpuriu, din diferite motive, fie nu au fost sesizate, fie nu s-a dorit, bolile gingivale se pot agrava, fiind necesare tratamente mai complicate. Astfel ca atunci cand pacientii observa prezenta unuia dintre urmatoarele simptome, trebuie sa mearga la dentist pentru a identifica cauzele:
- Inrosirea gingiilor, care devin umflate, moi si provoaca durere sau disconfort la atingere
- Sangerarea gingivala in momentul efectuarii igienii orale sau atunci cand se consuma anumite alimente
- Retractia gingivala, desi poate fi un fenomen cauzat si de inaintarea in varsta
- Formarea pungilor gingivale
- Modificari ale ocluziei dintilor
- Aparitia puroiului
- Respiratie urat mirositoare (halena)
- Senzatia de gust neplacut in gura
Cum sunt tratate bolile gingiei?
In primele faze ale acestor afectiuni, nu exista un tratament propriu zis, ci este nevoie doar de abordarea unei igiene orale efectuata corespunzator si sa se foloseasca ata dentara, deoarece pe aceasta cale se indeparteaza placa bacteriana si se asigura sanatatea cavitatii bucale. Ulterior se poate apela la un periaj profesional si detartraj, proceduri efectuate de catre medicul dentist. In cazurile mai complicate este nevoie de acoperirea, prin diferite metode, a spatiilor aparute intre gingie si dinte.