Aparat Dentar Strungareata
Oricine isi doreste un zambet perfect sanatos, care ne ajuta sa capatam cat mai multa incredere atat in viata sociala, cat si in cea profesionala. Insa, de cele mai multe ori, pentru a obtine acest lucru este nevoie sa apelam la un aparat dentar pentru a corecta toate aspectele negative ale structurii dintilor nostri. Oamenii inca evita aceste dispozitive din cauza faptului ca sunt considerate inestetice, insa tehnologia a evoluat constant, astfel ca nu se mai pune problema de estetica, fiind disponibile o multime de tipuri, care mai de care mai potrivite, in functie de nevoi si preferinte. Este bine ca fiecare dintre noi sa mergem la un control ortodontic, pentru ca medicul poate descoperi probleme de care noi nici nu stiam, si cu cat mai devreme este descoperita o problema, cu atat va fi mai usoara remedierea acesteia.
Iata cateva probleme care indica necesitatea urmarii unui tratament ortodontic:
- Pentru a corecta dintii inghesuiti sau pozitiile necorespunzatoare ale acestora
- Pentru a inchide strungareata sau a spatiilor inestetice dintre dinti
- Inchiderea spatiilor libere ramase in urma unei extractii dentare
- Stimularea eruptiei unor dinti blocati din cauza dezvoltarii defectuoase
- Corectarea pozitiior oaselor cavitatii bucale
- Pentru a corecta muscatura, deoarece in caz contrar situatia atrage cu sine mai multe probleme
Muscatura necorespunzatoare poate aparea atunci cand dintii nu sunt aliniati asa cum trebuie sau atunci cand nu exista contactul potrivit intre arcada superioara si cea inferioara. Aceste probleme pot fi identificate inca de la primul control ortodontic, care de regula se efectueaza in jurul varstei de 7 ani, atunci cand apar primii dinti permanenti.
La ce varsta se recomanda aparatele dentare?
Este important ca tratamentele sa inceapa cat mai devreme cu putinta, iar in cazul copiilor, varsta cea mai potrivita este de 7 ani. Cu toate acestea, nici adultii nu pot fi uitati, acestia pot apela oricand la un dispozitiv ortodontic, doar ca in cazul acestora durata tratamentului va fi mai lunga decat la copii.
In ziua de azi bracketurile au dimensiuni mult mai reduse, sunt confectionate din diferite materiale, totul pentru ca aparatul dentar sa fie cat mai confortabil, dar si estetic, sa intruneasca toate cerintele pacientilor, dar sa fie si eficient. Pe langa estetica, dispozitivele ortodontice pot preveni si afectiuni mai complicate precum parodontoza. Din cauza faptului ca dintii nu sunt aliniati corespunzator, igienizarea acestora se poate efectua cu dificultate, astfel ca este favorizata stocarea bacteriilor si resturilor alimentare.
Care sunt tipurile de aparate dentare?
Aparatele dentare pot fi fixe, mobile si functionale, fiecare dintre ele avand propria gama de versiuni. Astfel, dispozitivele fixe pot fi din metal, ceramica sau safir si sunt in continuare cele mai populare, indiferent de varsta pacientilor. Cele mobile sunt destinate adesea copiilor, deoarece in cazul acestora modificarile asupra structurii cavitatii bucale pot fi aduse cu usurinta datorita faptului ca cei mici inca se afla in dezvoltare. Acestea pot fi personalizate in functie de preferintele celor mici si pot corecta pozitii necorespunzatoare usoare, fiind caracterizate de faptul ca se pot scoate atunci cand se mananca sau in timpul desfasurarii activitatilor sportive. Aparatele functionale au rolul de a modifica oasele cavitatii bucale si sunt si ele mobile.