Cu toate ca numeroase persoane sufera din cauza anomaliilor prezente la nivelul cavitatii orale, putine dintre acestea aleg calea tratamentului ortodontic, de cele mai multe ori din cauza faptului ca aparatele dentare sunt considerate inestetice. Insa tehnologia a evoluat foarte mult in domeniul stomatologiei in ultimii ani, astfel ca pe piata au aparut o multime de produse mult mai eficiente decat cele traditionale metalice, dar si mult mai estetice. Cei care sunt ingrijorati de modul in care vor arata pe toata durata tratamentului, ce se intinde, de obicei, intre 12 si 24 de luni, trebuie sa cunoasca faptul ca pot opta pentru aparate dentare linguale, care mai sunt cunoscute si sub denumirea de aparate dentare invizibile. Fiind aplicate pe partea interioara a danturii, acestea nu pot fi observate de catre persoanele din jur.
Cand sunt utilizate aparatele dentare invizibile?
In cazul in care dantura este inghesuita, aglomerata, proeminenta, spatiata si in multe alte moduri similare, atunci aparatele dentare invizibile pot fi tratamentul potrivit. Ideea de succes din spatele acestui dispozitiv este reprezentata de faptul ca bracketurile sunt aplicate pe partea interioara a danturii, iar in functie de severitatea anomaliei, aceasta poate fi corectata intr-un interval de la unu pana la doi ani.
Care sunt avantajele aparatului dentar invizibil?
In primul rand, aceste dispozitive sunt alese de persoanele pentru care estetica joaca un rol esential. Spre deosebire de bracketurile traditionale metalice, cele aferente aparatului dentar invizibil, sunt mult mai estetice, fiind amplasate oricum pe partea interioara a dintilor, astfel ca nu pot fi observate de catre persoanele din jur. De asemenea, aceste aparate sunt foarte confortabile, nu produc leziuni sau infectii la nivelul dintilor si gingiilor, fiind un mod foarte placut de a corecta problemele ortodontice ale cavitatii orale.
Care sunt dezavantajele aparatului dentar invizibil?
Pentru ca pacientii sa poata beneficia de avantajele unui dispozitiv ortodontic invizibil, este nevoie ca medicii sa urmeze inca o specializare, in urma careia sa dobandeasca acest drept. Spre deosebire de bracketurile obisnuite, cele aferente acestui tip de aparat dentar sunt mai aproapiate intre ele, motiv pentru care medicii intampina dificultati mai mari atunci cand este nevoie ca acestea sa fie ajustate. Astfel, si costurile aferente sedintelor de pe parcursul tratamentului vor fi mai ridicate. De asemenea, unii pacienti au semnalat faptul ca pot aparea iritatii la nivelul limbii, situatie care nu este intalnita in cazul aparatelor dentare traditionale. In plus, un alt dezavantaj considerabil pentru multi dintre noi este pretul acestuia.