Aparat Dentar Fix Ceramic
Aparatele dentare sunt folosite atunci cand este nevoie, din diferite motive, de cele mai multe ori din cauze naturale, de a corecta alinierea sau pozitia dintilor, in vederea atingerii unor scopuri stabilite in prima etapa a tratamentului, ce se desfasoara pe mai mult timp. Dispozitivele ortodontice obisnuite au in componenta bracketuri ce se ataseaza la suprafata dentara si care au datoria de exercitare a presiunii necesare astfel incat sa aiba loc procesul dorit.
Aparatul dentar fix
Exista numeroase dispozitive ortodontice la care pacientii pot apela, fixe sau mobile, toate avand acelasi rol de a corecta pozitiile defectuoase ale dintilor. Cel mai des utilizat este aparatul dentar fix, ales de cele mai multe ori pentru alinierea maxilarului in directia corespunzatoare. Dispozitivele fixe sunt atasate direct la suprafata dentara si nu pot fi indepartate periodic de catre pacient, precum cele mobile, ci doar in cadrul cabinetului de catre specialist.
De asemenea, exista numeroase versiuni ale dispozitivului ortodontic fix, insa unul dintre cele mai eficiente este aparatul dentar fix ceramic, deoarece acesta promite numeroase avantaje pentru persoane de toate varstele.
Cum functioneaza aparatul dentar fix ceramic?
La fel ca oricare alt dispozitiv ortodontic fix, si cel ceramic are in alcatuire mai multe elemente precum bracketuri, ligaturi elastice, arcuri, sarme si butoni, iar toate aceste componente lucreaza impreuna pentru a emite forta exacta ce ajuta la ducerea la bun sfarsit a tratamentelui propus. Bracketurile ceramice sunt mult mai estetice decat cele mecanice, sunt observate mai greu de catre persoanele din jur si pot fi aplicate de cele mai multe ori in cazul dintilor frontali, fara a fi folositi pe molari sau premolari, deoarece in situatia acestora forta masticatorie exercitata este mult mai ridicata si poate deteriora dispozitivul.
Durata tratamentului
Un asemenea tratament se poate intinde chiar si pe cativa ani, insa totul depinde de cat de complexa este problema ce trebuie tratata. In cazul altor tipuri de dispozitive ortodontice, acestea pot fi lipite si pe suprafata interioara a danturii, insa totul depinde de situatia prezentata de pacient, de necesitatile si dorintele acestuia, dar si de sfaturile medicului, care decide posibilitatea urmarii unui anumit tratament. Tratamentul cu un aparat dentar fix ceramic variaza de cele mai multe ori, de la unul pana la doi ani, cu posibilitatea de prelungire in cazul in care este nevoie.
Avantajele aduse de aparatul dentar fix ceramic
- Arcul din componenta dispozitivului este foarte modern si ajuta la controlarea fiecarui dinte in parte
- Apeland la un dispozitiv ortodontic fix ceramic, pot fi corectate si aspecte mai dificile precum malocluzia dentara, adica potrivirea arcadei superioare cu cea inferioara, fiind corectata muscatura
- In majoritatea cazurilor, tratamentele se intind pe o perioada de cel mult doi ani
- Poate fi purtat de orice pacient, indiferent de varsta, de la copii, pana la adulti, in final tratamentul avand aceleasi efecte
- Costurile implicate nu sunt ridicate spre deosebire de alte tipuri de aparate dentar, iar raportul calitate – pret este unul satisfacator