Tratamentele ortodontice sunt mai recomandate in cazul copiilor, deoarece modificarile necesare pot fi aduse cu mai multa usurinta. Este important ca dantura sa fie aliniata in mod corespunzator, deoarece exista sanse ca in caz contrar sa fie afectata increderea acestora. Pe langa asigurarea sanatatii, dintii care prezinta anomalii, atrag o multime de alte probleme, afectand viata pacientilor. Prin intermediul unui dispozitiv ortodontic se pot preveni boli gingiviale, pierderea prematura a unuia sau mai multor dinti, fracturi, accidente, defecte de vorbire etc. In plus, igiena orala poate fi ingreunata, astfel ca exista sanse ridicate de formare a cariilor.
De ce cresc dintii gresit?
De obicei, atunci cand cei mici implinesc 7 ani, dintii de lapte incep sa fie inlocuiti de cei definitivi, iar igiena orala joaca un rol esential inca de la varste fragede. Daca igiena orala este mentinuta inca din timpul existentei primului set de dinti, atunci exista sanse mai mari ca aceasta sa fie pastrata si in cazul danturii permanente.
Daca dintii de lapte se pierd fara dificultate, atunci acesta poate fi un simptom al alinierii necorespunzatoare a danturii. In majoritatea cazurilor, dintii cresc in mod gresit, din cauza mai multor aspecte precum accidente, afectiuni gingivale, fracturi, insa un rol important il joaca si factorii genetici.
Cand apare dantura definitiva?
Pentru mentinerea sanatatii cavitatii bucale, educatia oferita de parinti este foarte importanta, motiv pentru care este esential ca acestia sa cunoasca toate aspectele legate de sanatatea celor mici. Primul set de dinti incepe sa se dezvolte, de regula, atunci cand se ajunge la varsta de 7 luni, iar pana se ajunge la 3 ani, ar trebui sa se fi dezvoltat toti. In majoritatea cazurilor, se dezvolta aproximativ 20 de dinti de lapte, urmand ca cei definitivi sa fie in total 32. Dintii de lapte sunt inlocuiti in totalitate de cei definitivi pana in jurul varstei de 11 ani.
Aparat dentar la copii
Fiecare problema de natura ortodontica poate fi remediata in cazul copiilor cu ajutorul aparatelor dentare special concepute pentru acestia. Exista sanse mari ca cei mici sa nu accepte aceste tratamente, insa daca inteleg importanta problemelor intampinate, vor fi mai multumiti atunci cand vor alege un astfel de dispozitiv. In functie de situatia prezentata de fiecare copil in parte, se pot recomanda anumite tipuri de dispozitive ortodontice, iar durata tratamentului variaza. Efectele benefice vor fi mai usor de adus datorita faptului ca in cazul copiilor, oasele cavitatii se afla inca in dezvoltare si vor fi mai usor de manipulat.