Dispozitivele ortodontice au rolul de a ne imbunatati viata, prin intermediul mai multor factori precum redarea functionalitatii cavitatii bucale, iar efectele benefice vor putea fi observate inca din primele saptamani de la aplicarea aparatului. In functie de cazul prezentat de pacienti, medicii specialisti pot recomanda alegerea unui anumit tip de dispozitiv, insa majoritatea dintre ele au capacitatea de a corecta anomaliile comune precum inghesuirea dintilor pe arcada, dantura proeminenta sau spatiile interdentare inestetice. Tratamentele sunt personalizate pentru fiecare pacient in parte, in functie de necesitatile acestora.
In ziua de azi, avem la dispozitie o gama larga de produse din care sa alegem, unele fiind mai mult sau mai putin eficiente intr-un timp mai lung sau mai scurt, insa ceea ce conteaza cu adevarat este rezultatul obtinut. Cu toate ca aparatele dentare sunt recomandate in special copiilor, deoarece in cazul acestora modificarile asupra oaselor cavitatii pot fi aduse mai usor, si adultii pot opta oricand pentru un dispozitiv ortodontic, deoarece acestea sunt din ce in ce mai eficiente si mai rapide.
Ce trebuie sa stiu despre un aparat dentar?
In primul rand, fiecare persoana trebuie sa cunoasca faptul ca un tratament ortodontic poate fi urmat indiferent de varsta. De asemenea, tehnologia a evoluat constant in ultimii ani, astfel ca pacientii care nu optau pentru aparate dentare din cauza faptului ca sunt inestetice, au la dispozitie dispozitivele invizibile, ce se aplica pe partea interioara a danturii.
De asemenea, daca anomaliile dintilor nu sunt tratate la timp, acestea se pot agrava, fiind favorizate afectiunile cavitatii bucale, iar in cel mai rau caz se poate ajunge la pierderea prematura a unuia sau mai multor dinti. Pentru asigurarea sanatatii cavitatii bucale, dar si a intregului organism, ocluzia joaca un rol esential, nu numai din punct de vedere estetic. Ocluzia influenteaza vorbirea si masticatia alimentelor.
Un medic ortodont are o specializare in plus fata de un stomatolog, astfel ca acestia sunt mult mai priceputi si pot identifica cu usurinta orice anomalie prezenta la nivelul cavitatii bucale. Durata tratamentelor ortodontice difera in functie de fiecare caz in parte, de regula, intre 6 si 24 de luni.
Este esential ca pacientii sa respecte igiena orala, periajul dentar fiind efectuat de cel putin doua ori pe zi, iar utilizarea atei dentare este importanta. In plus, aparatele dentare au nevoie de ajustari periodice pentru o eficacitate maxima, motiv pentru care pacientii nu trebuie sa omita controalele stabilite la anumite intervale de timp.