In ziua de azi albirea dentara este o procedura din ce in ce mai comuna, deoarece numerosi pacienti isi doresc sa beneficieze de un zambet perfect. Tratamentul poate fi urmat integral fie la cabinetul stomatologic, fie la domiciliu, in functie de modalitatea aleasa si de dorintele pacientului. Adesea se opteaza pentru albirea dintilor natural, la domiciliu, fara ca pacientii sa fie expusi la tehnicile care pot aduce sensibilitatea dentara.
Alimente
Exista mai multe moduri prin care dintii se pot albi natural, una dintre ele fiind alimentatia. Anumite fructe, legume si alimente favorizeaza procesul de albire dentara, precum merele, morcovii, datorita substantelor abrazive, similare pastelor de dinti. De asemenea, citricele au tendinta de a lustrui dantura, in timp ce lactatele contin proteine si previn aparitia cariilor. Chiar si simpla guma de mestecat are un usor efect de albire.
De asemenea, dintii pot fi mentinuti albi prin evitarea alimentelor si lichidelor care sunt cunoscute pentru patarea danturii. Asadar, se recomanda consumul in cantitati mici a cafelei, vinului rosu, ceaiului negru, bauturi carbogazoase ce contin coloranti etc. Vicii, precum fumatul favorizeaza ingalbenirea dintilor, astfel ca este importanta evitarea acestuia.
Pasta de dinti
Exista anumite sortimente de paste de dinti care ajuta la albirea dentara indiferent de suprafata dorita, si nici nu aduce prejudicii la nivelul smaltului. In schimb, un rol important este jucat te tehnica de periaj, deoarece este esentiala indepartarea tuturor bacteriilor si resturilor alimentare de la nivelul cavitatii bucale. Pe piata se gasesc mai multe tipuri de paste de dinti care au in componenta peroxid, substanta folosita si in cabinetele stomatologice la albirea dentara, iar rezultatele apar destul de rapid.
Vizita la dentist
In schimb, pentru ca albirea dintilor sa fie mult mai eficienta si mai semnificativa, este recomandat ca pacientii sa treaca pragul unui cabinet stomatologic. Medicul analizeaza situatia prezentata de fiecare pacient in parte, astfel incat sa aleaga modalitatea optima de tratament, recomandand nuanta finala cea mai potrivita.
In plus, in cadrul cabinetului stomatologic se pot obtine mai multe nuante de albire, decat prin tratamentele urmate la domiciliu. Medicii folosesc tot peroxidul, insa in diferite concentratii, si in diferite moduri de aplicare.
Gutiere
Astfel, pacientii au posibilitatea de a-si aplica singuri gelul respectiv, insa este nevoie de confectionarea unor gutiere in care sa se mentina substanta. Se aplica gel in interiorul gutierei, dupa care aceasta este aplicata la nivelul dintilor, si de obicei este purtata in cursul noptii.
Avantajul este ca pacientii pot pune capat tratamentului atunci cand ajung la rezultatul dorit in curs de cateva zile. In schimb, este importanta pastrarea rezultatului, astfel ca pasta de dinti utilizata trebuie sa fie tot cu efect de albire. De asemenea, sensbilitatea dentara apare in cazuri foarte rare, atunci cand se opteaza pentru aceasta varianta de albire dentara, astfel ca este foarte populara in ziua de azi.
In cazul in care rezultatele nu sunt cele dorite, se pot folosi alte geluri, mai concentrate si mai eficiente, insa aceasta solutie este efectuata doar in cadrul cabinetului stomatologic si presupune activarea substantei prin intermediul unei lampi sau a laserului.