Multe persoane sunt de parere ca bicarbonatul de sodiu reprezinta o modalitate foarte eficienta de efectuare a periajului dentar, deoarece aceasta substanta ajuta si la albirea dintilor, insa este important de stiut ca bicarbonatul poate sa creeze numeroase prejudicii la nivelul cavitatii bucale daca nu este utilizat corespunzator. Astfel, bicarbonatul este o substanta utilizata in mai multe tipuri de curatare, nu doar a dintilor, iar atunci cand intra in contact cu apa, este degajata o alta substanta ce ajuta la indepartarea petelor si variatiilor de culoare de la nivelul dintilor, ce au fost provocate de alimente sau fumat.
Beneficiciile bicarbonatului de sodiu
Bicarbonatul de sodiu ajuta la obtinerea unui zambet mult mai frumos, iar placa bacteriana stocata pe suprafata dentara este indepartata in mod eficient. De asemenea, se recomanda ca pacientii sa consume in cantitati moderate alimente si lichide cunoscute pentru faptul ca pateaza dantura, precum ceaiul negru, cafeaua, vinul rosu sau bauturi carbogazoase ce contin coloranti. Placa bacteriana are tendinta de a ingalbeni dantura, insa bicarbonatul este eficient in indepartarea acestor pete, astfel o substanta ieftina, poate aduce numeroase imbunatatiri cu privire la modul in care se prezinta cavitatea bucala.
Care este procedura?
In primul rand este nevoie de inmuierea periutei de dinti intr-un recipient cu bicarbonat de sodiu, dupa care se poate incepe periajul, ce trebuie efectuat corespunzator, pentru a curata nu doar suprafata dentara, ci si pe cea gingivala. Intreaga procedura nu trebuie sa dureze mai mult de doua minute, dupa care gura trebuie clatita bine. Anumiti pacienti au sesizat prezenta unui disconfort atunci cand efecuteaza periajul, astfel ca in asemenea situatii este importanta renuntarea la utilizarea acestei substante.
Bicarbonat de sodiu si lamaie
Lamaia prezinta si ea proprietati de albire dentara si este destul de des utilizata alaturi de bicarbonatul de sodiu. Astfel, se poate amesteca suc de lamaie cu bicarbonatul, dupa care substanta obtinuta se aplica pe suprafata dentara. Se recomanda ca aceasta sa fie lasata sa actioneze cel mult 3 minute, dupa care se poate clati gura cu apa rece. Procedura este recomandata cel mult o data la 7 zile, in caz contrar poate aduce prejudicii la nivelul smaltului sau provoca inflamatii gingivale.
Riscuri
Din cauza proprietatilor speciale prezentate de bicarbonatul de sodiu, acestea pot influenta in mod negativ smatul dentar, dintii devenind astfel mult mai sensibili, in special la expunerea temperaturilor variate, iar cariile se pot dezvolta cu usurinta. Cu toate ca bicarbonatul favorizeaza inlaturarea placii bacteriene, microbii nu sunt ucisi in totalitate si ulterior se pot dezvolta la nivelul dintilor, motiv pentru care periajul cu pasta de dinti este recomandat intotdeauna.
De asemenea, atunci cand pacientii poarta dispozitive ortodontice sau prezinta lucrari protetice, bicarbonatul de sodiu poate favoriza slabirea adezivului utilizat de aceste tratamente. In schimb, aceasta substanta este sigura, daca este utilizata cu moderatie, periodic, deoarece dintii nu au cum sa fie afectati, in special atunci cand sunt periati in alternanta cu pasta de dinti. Pentru prevenirea uzurii smaltului, periatul cu bicarbonat de sodiu nu trebuie sa dureze mai mult de doua minute, iar clatirea ulterioara cu apa rece este esentiala.