Abces Gingival Tratament Laser Fara Durere
Abcesul presupune prezenta unei infectii la nivelul cavitatii orale, putand fi localizat in diferite locuri si cauzat de mai mult factori. Acest tip de afectiune se dezvolta in special in randul celor care nu adopta o igiena orala corespunzatoare si nu isi ingrijesc dintii. In functie de situatie, abcesele pot fi dureroase, insa totul difera de la un caz la altul.
Bacteriile prezente alaturi de carii se extind treptat catre zona gingiilor, obrajilor sau limbii, favorizand dezvoltarea mai multor afectiuni. Puroiul aferent abcesului este colectat in apropierea infectiei, situatie in care durerea este mai mare, insa se poate rupe si drena de la sine, ori stomatologul trebuie sa efectueze o incizie nedureroasa, fiind de preferat alegerea celei de a doua variante. Pe langa disconfort si durere, abcesele gingivale pot cauza si o stare generala de oboseala, nervozitate, febra, frisoane etc.
De ce apar abcesele gingivale?
Aceste afectiuni se dezvolta din cauza placii bacteriene ce se stocheaza la nivelul dintilor si care nu se inlatureaza, cauzand carii. Daca dintii afectati de carii nu sunt tratati si ingrijiti, acestia pot favoriza aparitia abceselor gingivale. Asadar, una dintre cele mai importante cauze ale dezvoltarii acestor afectiuni este igiena orala precara. Abcesul gingival isi face simtita prezenta prin durere, inflamatii si inrosirea gingiei, iar in cazurile mai avansate pot aparea si starea generala de disconfort, febra, dureri de cap frisoane, ameteala etc.
Astfel, cand un pacient sesizeaza unul din semnele amintie mai sus este important ca acestia sa apeleze la un stomatolog pentru ca afectiunea sa nu evolueze si sa se agraveze. Situatiile se pot complica cu usurinta, iar daca durerea este insuportabila, atunci se efectueaza drenajul infectiei. Cu toate acestea, doar medicul este cel care va stabili daca exista posibiliatea drenarii, in functie de cazul prezentat.
Cum se trateaza abcesul gingival?
Tratamentul este diferit de la un caz la altul, fiind important daca pacientii prezinta leziuni carioase sau nu. De multe ori abcesul gingival poate fi combatut doar prin administrarea de antibiotice, care reduc atat infectia, cat si inflamatia, insa in cazurile mai avansate, drenarea se poate face de la sine deoarece pur si simplu se rupe abcesul. In astfel de situatii se recomanda clatirea cu apa calduta pentru stimularea eliminarii totale.
Pentru drenarea puroiului, stomatologul va efectua o incizie nedureroasa pentru a permite acest lucru, fiind de altfel si singura modalitate de tratare a abceselor gingivale, pe langa administrarea medicamentelor. Daca nu sunt luate in serios, abcesele se pot dezvolta in timp, afectand chiar si alte organe ale corpului.
Preventia este mult mai usor de efectuat decat un tratament si in plus sunt prevenite durerea sau disconfortul, motiv pentru care este importanta mentinerea sanatatii cavitatii orale. Astfel, periajul trebuie efectuat dimineata, seara dar si dupa fiecare masa si este esentiala utilizarea atei dentare pentru curatarea corespunzatoare a spatiilor interdentare unde se favorizeaza stocarea placii bacteriene. Asadar, printr-o igiena corespunzatoare se poate preveni orice afectiune a cavitatii bucale, printre care si abcesul gingival.