Abcesul dentar reprezinta o afectiune foarte comuna cu care se confrunta peste 50% din populatie, iar aceasta este identificata cu usurinta din cauza faptului ca zona infectata se inroseste, este tensionata, inflamata si producere durere sau disconfort. Abcesul apare din cauza bacteriilor ce se inmultesc si patrund in interiorul camerei pulpare, ce a ramas deschisa in urma unei carii ce nu a fost tratata la timp si s-a dezvoltat. Placa bacteriana trebuie inlaturata zilnic, in caz contrar pacientii sunt predispusi la dezvoltarea abceselor.
Care sunt simptomele abceselui dentar?
Abcesul dentar isi face simtita prezenta in fazele incipiente prin disconfort aparut in momentul vorbirii sau masticatiei alimentelor, insa pot aparea si pulsatii in zona respectiva. In cazul in care nu sunt luate masurile adecvate in scurt timp, lista simptomelor se poate prelungi, fiind mentionate si febra, gust neplacut in gura, dureri de cap, halena, senzatia de oboseala, pana cand gingia se va inflama, iar puroiul se va scurge.
O data cu trecerea timpului, situatia netratata se va agrava, iar pulpa si maxilarul se deterioreaza treptat. Cu toate ca durerile pot scadea in intesitate, acest aspect nu presupune ca infectia a trecut de la sine, ci doar ca se ajunge la o noua etapa, care va fi mai dureroasa in scurt timp. Daca nervii sunt lezati, iar acestia mor, dintii nu vor mai fi la fel de protejati, iar acestia vor fi mai predispusi la aparitia altor infectii si afectiuni.
Tratamentul abcesului gingival
Abcesul gingival nu este intotdeauna dureros, motiv pentru care poate trece neobservat pret de cateva zile, insa atunci cand acesta este identificat se recomanda ca pacientii sa mearga la stomatolog pentru a urma un tratament corespunzator.
Dentistul va efectua o incizie la nivelul gingiei pentru eliminarea puroiului, dupa care zona infectata va fi curatata si se va aplica antibiotic. Aceasta procedura se efectueaza cu ajutorul anesteziei, pentru ca pacientii sa nu se ingrijoreze cu privire la aparitia durerii. Atunci cand camera pulpara este deschisa, este nevoie de urmarea unui tratament endodontic, dupa care sa se trateze caria, fiind astfel nevoie de mai multe sedinte, pana cand abcesul gingival sa fie eliminat complet.
Pentru ameliorarea durerilor si prevenirea inflamatiilor se pot aplica comprese reci, iar medicii atrag atentia asupra medicamentelor administrate fara recomandare, deoarece unele dintre ele pot agrava situatia. In schimb, cu toate analgezicele vor reduce durerea pentru o scurta perioda de timp, este nevoie de urmarea unui tratament de specialitate pentru combaterea abcesului gingival.