Abcesul dentar reprezinta o inflamatie localizata la nivelul gingiei, care produce durere si este cauzat in majoritatea cazurilor de cariile ce nu au fost tratate la timp si au evoluat. De asemenea, si abcesul daca ramane netratat, atunci pot aparea o multime de complicatii, motiv pentru care este nevoie de aplicarea tratamentului corespunzator o data ce este identificat de catre pacient sau medic.
Complicatiile abcesului dentar
In primul rand pacientii trebuie sa constientizeze faptul ca un abces dentar poate sa puna viata in pericol deorece infectiile cavitatii bucale se raspandesc cu usurinta prin circulatia sangelui, astfel ca celelalte organe ale corpului pot avea de suferit in cazul in care abcesul nu este tratat. De asemenea, exista si cazuri in care apare endocardita alaturi de pneumonie, in timp ce esofagul poate prezenta inflamatii. In urma acestei situatii, respiratia pacientilor se va efectua cu dificultate. Insa, cu ajutorul antibioticelor si medicamentelor corespunzatoare, aceste complicatii se pot evita.
In plus, in urma circulatiei sangelui, bacteriile localizate la nivelul abcesului pot migra catre oase care vor fi infectate. Aceasta situatie isi va face simtita prezenta prin intermediul pacientilor care se vor plange de febra, greata, dureri de cap, dar si dureri ale unui anumit os. In cele mai multe dintre cazuri, oasele aflate in apropierea dintelui infectat vor fi cele dureroase, insa daca nu se iau masurile adecate, infectia va putea afecta oricare alt os.
In jurul radacinii dentare ce a fost afectata de infectie, pot aparea cavitati ce sunt pline cu un lichid, acestea purtand numele de chisturi dentare. Din nefericire, exista sanse ridicate ca aceste chisturi sa fie infectate, caz in care tratamentul adecvat presupune administrarea de antibiotice si medicamente, precum si anumite proceduri chirurgicale specifice.
De asemenea, abcesul dentar netratat poate favoriza raspandirea bacteriile catre sinusurile maxilare, iar acest caz, cu toate ca nu este foarte periculos, pacientii se vor plange de durere, fiind posibila si aparitia febrei.
Asadar, cu toate ca abcesul dentar, pentru unii poate reprezenta o simpla inflamatie la nivelul gingiei, acesta poate fi foarte periculos. Din acest motiv, este esential ca abcesul sa fie identificat si tratat inca din primele faze ale acestuia, deoarece pe aceasta cale se evita orice complicatie. In cele mai multe dintre cazuri, administrarea antibioticelor este foarte eficienta, astfel ca infectia poate fi combatuta cu usurinta. Atunci cand este necesar, se apeleaza la incizia abcesului pentru ca puroiul ce s-a dezvoltat sa fie inlaturat.