Abcesul dentar reprezinta o infectie foarte comuna intalnita la nivelul cavitatii bucale, fiind specifica nu numai adultilor, ci si copiilor. Acestea sunt foarte des intalnite in cazul celor care propun o igiena orala precara, astfel ca se pot dezvolta cariile cu usurinta, care daca raman netratate evolueaza treptat. Abcesul dentar la copii poate fi extrem de dureros pentru cei mici, in special in momentul in care tesuturile incep sa se inflameze.
Bacteriile ce au cauzat dezvoltarea cariilor, pot sa migreze si catre celelalte elemente ale cavitatii bucale, favorizand astfel o multime de complicatii, printre care si abcesul dentar, ce influenteaza viata pacientilor in mod negativ, cauzand pe langa durere, si febra, dureri de cap, frisoane, stare generala de rau.
Care sunt cauzele abceselor dentare?
Abcesele dentare sunt cauzate, la fel ca alte afectiuni si infectii specifice cavitatii orale, de catre bacterii ce nu au fost indepartate de pe suprafata dentara si gingivala prin intermediul periajului. Astfel, se dezvolta cariile, care daca raman netratate favorizeaza si aparitia altor afectiuni. Un abces dentar isi face simtita prezenta prin durere, inflamatia si inrosirea gingivala si alte aspecte similare.
Tratamentul abcesului dentar in cazul copiilor
In primul, tratamentul aferent abcesului dentar este acelasi atat in cazul copiilor, cat si al adultilor si presupune in prima faza administrarea de antibiotice si medicamente, urmand ca mai apoi sa se efectueze o incizie la nivelul gingiei pentru drenarea puroiului, in cazul in care acesta nu s-a spart singur. Ulterior se aplica un tratament de canal, pentru inlaturarea tuturor infectiilor, urmeaza obturarea canalelor, si apoi se trateaza cariile existente la nivelul cavitatii bucale, pentru a preveni dezvoltarea altor afectiuni. Prevenirea joaca un rol esential nu doar pentru evitarea abcesului dentar, ci si a altor infectii si boli ale cavitatii, motiv pentru care cei mici trebuie sa aiba parte inca de la varste fragede de educatia necesara pentru a evita situatiile neplacute pe viitor.
Recomandari
Asadar, medicii intotdeauna recomanda ca dintii sa fie periati de cel putin doua ori pe zi, iar aceasta procedura trebuie sa dureze in jur de trei minute. Se recomanda folosirea periutelor de dinti electrice, deoarece acestea sunt mai eficiente si pot peria cu usurinta si partea interioara a danturii. De asemenea, ata dentara joaca un rol esential pentru ca aceasta poate patrunde in spatiile dintre dinti unde sunt stocate bacterii si resturi alimentare. In plus, periajul nu trebuie sa fie foarte energic pentru a nu aduce leziuni la nivelul gingiilor.