Din nefericire, in stomatologie exista si cazuri urgente, in care pacientii sunt foarte afectati de durere, astfel ca trebuie sa apeleze in scurt timp la un stomatolog. Asemenea situatii sunt intalnite si atunci cand pacientii sufera din cauza unui abces dentar, acesta fiind intalnit atat in cazul adultilor, cat si al copiilor.
Ce este abcesul dentar? Lamisil at low prices Premarin
Abcesul reprezinta adunarea unui puroi cauzat de o infectie, deasupra unuia sau mai multor dinti, astfel ca gingiile se inrosesc si se inflameaza. De cele mai multe ori, in special in cazul copiilor, abcesele dentare sunt cauzate de carii ce nu au fost tratate la momentul potrivit, iar in timp au avansat si s-au dezvoltat, pana cand acestea favorizeaza deschiderea camerei pulpare si se aduc leziuni in zona varfului radacinii, unde este localizata infectia. De asemenea, abcesul dentar mai apare de obicei atunci cand se opteaza pentru un tratament endodontic, ce nu a fost realizat corespunzator, iar de-a lungul radacinii au aparut fisuri prin care bacteriile au putut sa patrunda.
In plus, abcesul dentar mai poate aparea si din cauza unor afectiuni parodontale, insa aceste situatii sunt intalnite la adulti si persoane in varsta. Pe masura ce infectia isi mareste proportiile, copiii pot resimt o durere pulsatila, mai ales in momentul masticatiei alimentelor sau la simpla atingere a dintelui, precum si un gust metalic in gura, gingia se inroseste, se tumefiaza, iar inflamatia este de tipul unui cos aflat deasupra unui set de dinti. De asemenea, abcesul se poate afla fie pe partea frontala a danturii, cat si pe cea interioara, astfel ca in cel de al doilea caz este identificat cu dificultate de catre pacienti.
Tratamentul unui abces dentar
In cele mai multe dintre cazuri, tratamentul aferent abcesului dentar se imparte in doua etape. Astfel, in primul rand este tratata inflamatia de la nivelul gingiei, pentru ca pacientii sa scape de durere, dupa care este tratata infectia ce a determinat dezvoltarea abcesului. In cazul primei etape, este nevoie ca medicul sa efectueze o incizie de mici dimensiuni in zona gingiei pentru ca abcesul sa fie drenat. Intreaga interventie este realizata sub anestezie, astfel ca cei mici sa nu simta nicio durere. In multe dintre situatii medicii recomanda administrarea anumitor antibiotice si antiinflamatorii pentru ca durerea intensa sa fie calmata. Ulterior va incepe si tratamentul impotriva infectiei ce a cauzat abcesul, care de cele mai multe ori presupune tratarea corespunzatoare a canalului si indepartarea tuturor cariilor.