Abcesul dentar presupune efectuarea unei incizii la nivelul gingiei pentru scurgerea puroiului existent, ce produce durere pacientilor. In fazele initiale, pacientii resimt simptomele abcesului printr-un simplu disconfort aparut in momentul vorbirii sau al masticatiei alimentelor, urmand ca mai tarziu sa apara si durere pulsatila in zona respectiva, care sa fie accentuata la simpla atingere.
De cele mai multe ori abcesul se poate observa deoarece presupune existenta unei inflamatii de dimensiuni variabile la nivelul gingiei, deasupra unuia sau mai multor dinti, iar zona se inroseste, este mai tensionata si dureroasa. Este esentiala tratarea corespunzatoare a abcesului dentar, deoarece in caz contrar pot aparea numeroase complicatii, de la febra, frisoane pana la probleme cardiace.
Complicatiile abcesului dentar
Este esential ca pacientii sa constientizeze faptul ca abcesul dentar ramas netratat poate cauza chiar si moartea, desi aceste cazuri sunt extrem de rar intalnite. In schimb, atunci cand nu se iau masurile adecvate, ultima solutie poate fi pierderea prematura a unuia sau mai multor dinti, iar edentatia reprezinta un fenomen ce atrage o multime de alte necesitati. Una dintre cele mai comune situatii este migratia dintilor, in incercarea de a acoperi spatiul lasat liber, iar in urma acestui proces este alterat nu numai aspectul cavitatii bucale, ci si buna functionare a acesteia. De asemenea, este influentata in mod negativ si masticatia alimentelor, deoarece ocluzia nu mai este aceeasi, motiv pentru care se pot dezvolta si afectiuni digestive, ce implica necesitatea unui alt tratament, pe langa cel stomatologic. Asadar, printre complicatiile abcesului dentar pot fi amintite:
- Chistul dentar
- Sinuzita maxilara
- O afectiune care isi face simtita prezenta prin dezvoltarea infectiei catre tesuturile moi
- Septicemia apare atunci cand infectia ajunge in circulatia sanguina
- Endocardita
- Osteomielita, ce presupune afectarea oaselor din cauza infectiei raspandite
De asemenea, in cazul femeilor insarcinte, orice complicatie prezenta la nivelul cavitatii bucale trebuie identificata si tratata inca din fazele incipiente, atunci cand tratamentele sunt mai usor de efectuat si implica costuri mai scazute, deoarece infectiile pot influenta in mod negativ dezvoltarea sarcinii. Exista cateva afectiuni ce altereaza productia unui hormon numit prostoglandina, care este secretat in momentul nasterii fatului, astfel ca exista oricand riscul unei nasteri premature.
Tratamentul abcesului dentar
Din aceste motive este nevoie de apelarea la stomatolog, deoarece tratamentul aferent abcesului dentar nu este unul dificil, fiind nevoie de cele mai multe ori de efectuarea unei incizii la nivelul gingiei pentru scurgerea puroiului, dupa care urmeaza administrarea unor antibiotice, si mai apoi un tratament endodontic pentru inlaturarea infectiilor ce au dus la dezvoltarea unui abces dentar.