Proteza Kemeny
Protezele dentare reprezinta niste lucrari protetice mobile, care au rolul de a inlocui dintii care lipsesc din diferite motive. Desi dintii naturali nu pot fi inlocuiti, protezele impun o scurta perioada de acomodare, urmand ca mai apoi pacientii sa se simta mult mai confortabil. Protezele dentare pot fi de doua tipuri, partiale sau totale, iar alegerea se face in functie de numarul dintilor ce trebuie substituiti. Aceste lucrari protetice sunt confectionate de regula din materiale acrilice care sa imite culoarea gingiilor, in timp ce baza protezei este de regula din metal. Dintii propriu zisi pot fi confectionati din diferite materiale, cel mai recomandat fiind ceramica, datorita proprietatilor propuse. Pentru a fi confectionate este nevoie de amprentarea cavitatii pacientului, dupa care aceasta este trimisa catre un tehnician dentar.
Proteza conventionala
Acest tip de proteza este aplicata dupa ce s-au extras toti dintii, iar tesuturile s-au vindecat. Acest proces poate sa dureze chiar si cateva luni, iar in tot acest timp pacientii nu beneficiaza de dinti.
Proteza totala
Protezele totale sunt aplicate, de regula, la scurt timp de la extractia tuturor dintilor, avantajul fiind ca pacientii nu trebuie sa astepte anumite perioade de timp pana cand sa beneficieze de dinti. In schimb, unul dintre dezavantajele acesteia este ca proteza trebuie recaptusita din cauza faptului ca de-a lungul procesului de vindecare osul se remodeleaza, astfel ca proteza nu mai este la fel de stabila ca in prima faza.
Proteza partiala
Aceasta are punctul de sprijin un cadru metalic, care se ataseaza la dantura restanta, care trebuie slefuita, astfel incat sa poata indeplini acest aspect. Acest tip de proteza reprezinta o alternativa mobila a puntilor dentare.
Proteza dentara Kemeny
Acest tip de proteza dentara este mobila, propune dimensiuni reduse si are rolul de inlocui intre unul si trei dinti. Protezele Kemeny se aleg de multe ori pentru o perioada provizorie, pur si simplu pentru a inlocui dintii o anumita perioada de timp. Acest tip de proteza se ataseaza la nivelul mucoasei gingivale in zona in care este nevoie sa suplineasca dintii naturali, sistemul de prindere este cu crosete de sarma. In schimb, pentru pacientii mai pretentiosi din punct de vedere estetic, aceste crosete pot fi confectionate din plastic, astfel ca nu au cum sa fie observate de catre persoanele din jur.
Ingrijirea protezei Kemeny
- De fiecare data cand este inlaturata proteza, acest proces trebuie efectuat deasupra chiuvetei sau deasupra unui prosop, deoarece in cazul in care se scapa, aceasta se va deteriora
- Proteza nu trebuie sa fie uscata niciodata. Daca nu este purtata, atunci se pastreaza intr-un pahar cu apa la temperatura camerei, deoarece apa calda poate sa deformeze proteza
- Proteza trebuie periata in fiecare zi, astfel incat bacteriile sa nu actioneze asupra acesteia
- Proteza se poate curata si la cabinetul de stomatologie prin detartrajul ultrasonic
- In cazul in care proteza este deteriorata, atunci medicii pot incerca sa o repare, cu toate ca nu pot avea succes intotdeauna
- Pacientii nu trebuie sa incerce sa repare lucrarea, deoarece exista riscul ca acestia sa o deterioreze mai tare